Нови регистрирани машини за първата половина на годината.

Товарачите продължават да вдигат позиции.

Спад при продажбите на трактори спрямо 2018 г.

Ивона Величкова

Според новата статистика на сектор Контрол и техническа инспекция към Министерството на земеделието, храните и горите за новите регистрирани машини от началото на годината ситуацията с техниката продължава да върви разнопосочно. При някои машини тя определено е положителна, докато при други продажбите осезаемо се движат надолу.

Тракторите, както беше в първото тримесечие, все още бележат спад спрямо предходната година. Новите регистрирани машини за първата половина на 2019-а са 529, докато през 2018-а те са наброявали 612.

Разликата от 83 трактора определено не е никак малка, напротив - доста по-значителна е от разликата, отбелязана до март месец.

Противно на това, положението при товарачите изглежда все по-добре. Възходът на бойките от първото тримесечие продължава и през второто. Новите регистрирани телескопични товарачи от януари до юни тази година са 139, а през 2018-а те са били с 20 по-малко - 119

При челните товарачи разликата също е осезаема: 83 през 2019-а спрямо 66 през миналата година.

Що се отнася до комбайните тенденцията несъмнено изглежда по-положителна, сравнено с началото на годината. За първото шестмесечие са регистрирани 87 нови машини, което е цели 81 комбайна само за три месеца

За периода януари-юни 2018-а бройката е била 94. Тези данни сочат незначителен спад тази година спрямо предходната.

Явно реколтата все пак се е развила добре и земеделските производители са решили да вложат средства в обновяване на зърноприбиращите машини.

Прогнозите за стагнация на пазара за техника продължават да дебнат зад ъгъла, но сякаш вече не са толкова лоши. Все пак се наблюдава движение и инвестициите в нови машини продължават да са на дневен ред, въпреки непостоянния климат и непредвидимите печалби. Все още остава да видим в каква насока ще премине остатъкът от годината и какво ще покаже статистиката. Така че продължаваме да следим ситуацията с интерес.