Остава опасността за нападение от плодовите червеи

Драгомир Атанасов агрометеоролог

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от неустойчиво време с превалявания. Вегетационните процеси при земеделските култури ще протичат при температури близки до климатичните норми.

При посевите с царевица, в зависимист от продължителността на вегетационния период на хибридите, ще наблюдаваме цъфтеж, изсвиляване и потъмняване на свилата, формиране на зърното.

При слънчогледовите посеви ще протичат фенофази цъфтеж и наливане на семената. При овощните видове ще започне нарастване на плодовете, а при някои по-ранни сортове (праскови, сливи, ябълки) ще протича и узряване.

През периода щети по царевицата нанася царевичния стъблопробивач. При овощните култури остава опасността зат нападение от плодовите червеи. В лозовите масиви се извършва колтучене и зелено кършене.

Възможности за сезонни агротехнически дейности - растително-защитни пръскания при трайните и зеленчукови култури, прибиране на зърното от пшеница, ще се създават в средата на периода, когато се очаква условията да се определят от по-сухо време.