Опитваме се да запазим българските породи животни и родните продукти, които произвождат животновъдите, заяви пред БНР Бойко Синапов - председател на "Обединени български животновъди". Организацията представи редица животни, характерни за различни региони на България, по време на Църногорския събор, който се проведе на манастирските ливади на Гигинския манастир.

Много млади хора от Пернишкия регион работят упорито в сектора "Животновъдство" и успешно се справят с проблемите. Затова и е много важно да им бъде оказвана подкрепа от всички институции, за да бъде запазено развитието на животновъдството. Радостно е, че много хора поемат по този път, поемайки щафетата от родителите си, добави Синапов

Повече от 13 области в България участват в "Обединени български животновъди" и това обединение не е само идейно, но и като дейност, която може да е в полза на всички, изтъкна на свой ред зам.-председателят на организацията Юлия Куюмджийска:

Съдействаме за разпространението на българските продукти, участваме в работни групи към Министерството на земеделието, храните и горите, съдействие при работата с областните структури на Държавен фонд "Земеделие". Обединението оказва помощ на фермерите не само по Програмата за развитие на селските райони, но и при изготвянето на заявленията за подпомагане по директните плащания - и на площ, и за животни.

Куюмджийска отбеляза, че вече има немалко добри примери на млади семейства, които произвеждат сами млечни продукти с високо качество.