е съветът на професионалните пчелари и специалистите на pchelarstvo.com.

1) Когато питите са наскоро извадени от кошерите, медът е по-течен и лесно се изпръсква.

2) Преди да се поставят в центрофугата, питите се разпечатват с остър пчеларски нож или със специална пчеларска вилица.

3) Отстраняват се само капачетата на килийките, без да се поврежда самата пита.

4) За да реже добре, ножът трябва да бъде топъл. Затова той от време на време се потапя в съд с гореща вода.

5) След като е разпечатана от едната страна, питата се обръща и се разпечатва и от другата страна.

6) Разпечатването става над широк съд (тава) или над специално сандъче. В него се събират восъчните запечатки и се отцеждат разпечатаните пити, докато се поставят в центрофугата.