Когато медът кристализира

21 юли 2019
Пчеларство
60894
Няма снимка
Кристализацията на натуралния пчелен мед - нектарен и манов е естествен процес на съзряването му, т.е. до разлагането на малкото останала захароза до овощна и гроздова прости захари. Така че кристализиралият натурален пчелен мед е с подобрени качества (зрелият мед), а не е влошил своите качества.
 

това свързано ли е с качеството му, иска да знае нашата читателка Ваня Тодорова от София.

С кристализацията на пчелния мед много често се злоупотребява. Много научни изследвания са доказали, че кристализацията на натуралния пчелен мед - нектарен и манов е естествен процес на съзряването му, т.е. до разлагането на малкото останала захароза до овощна и гроздова прости захари. Така че кристализиралият натурален пчелен мед е с подобрени качества (зрелият мед), а не е влошил своите качества.

Трябва да се знае, че в нектара освен гликоза и фруктоза има и около 4% захароза. Например при обилен медосбор от акацията захарозата не може напълно да бъде разложена и остатъчните количества се разлагат при кристализацията на пчелния мед. Така в меда остават само глюкоза и фруктоза, които изцяло се усвояват от организма. Причина за кристализацията са различни фактори: вида на растенията, от които е събран, температурата на въздуха и други.

Съдържанието на глюкоза в по-големи количества от 36% ускорява кристализацията, а когато фруктозата е повече от 36% медът по-трудно кристализира. Такъв е акациевият мед, който не кристализира до 2 години.

Още от Пчеларство
0

Тази година беше черна за много европейски пчелари, особено във Франция и Италия, където непредвидимото време доведе до това, което се нарича най-лошите реколти от мед

0

В Украйна ще бъде създадена работна група с участието на отговорните отдели на Министерството на икономическото развитие, търговията и земеделието, други ведомства и съответните асоциации

0

Тази, както и миналата година Украйна регистрира масово отравяне на пчелите. Приблизително по същото време пчеларите лекуват пчелите с ентеронормин за профилактика

0

Средното съдържание на въглероден диоксид в земната атмосфера през 2016 г. за първи път надхвърли 400 ppm (милилитри на кубичен метър, ppm). Смята се, че това ниво е най-високото за последните 800

0

Канадското пчеларство може да служи като вид стандарт за пчеларите в много страни по света. Канада се характеризира с високо ниво на производителност на труда, институционално развитие

Последни новини
0

Ябълките са овощен вид, при който има голямо сортово разнообразие. Според растежа и плододаването им те могат да се разделят в 4 групи. . Тип спър сортове - плододаването е върху късите 2-3-годишни

0

Така те стават по-меки и миришат по-силно Веднага след отбиването на котетата специалистите препоръчват да им се дава сухата храна с добавяне на вода. Така гранулите стават по-меки

0

Изграждат се в някое защитено кътче на двора Култивационните съоръжения, каквито са парниците и оранжериите, вече не са рядкост за много от любителските градини

0

Когато телетата се отглеждат при подходящи условия, дневният прираст отговаря на нормите. Хигиенните недостатъци на помещението могат значително да намалят здравословното състояние на младите животни

0

Търговските дружества, с които тютюнопроизводителите са сключили договори, ще продължат да изкупуват тютюн след 5 януари 2020 година. Това съобщи председателят на Националната асоциация на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Двама президенти и интелектуалци в сграда на годината в Лозенец Президентите Георги Първанов и Петър Стоянов, ексминистри, бизнесмени, посланици, интелектуалци се събраха в “Резиденция Диневи Лозенец” на традиционната коледна вечеря, организирана от предприемачите спомоществователи Динко и Йордан Диневи

Актьорът замина за Истанбул, където в събота разгледа най-голямото киностудио в Европа. Ивайло сам разказа, че там е имало “най-различни улици и зали от различни епохи от миналото на Турция, включително и репродукция на двореца на султан Абдулазис”. Той пусна и няколко снимки от студиото в личния си профил във фейсбук

Всички изследвани марки не спазвали рецептата Предлаганите у нас шоколади са с повече захар, по-малко какао, а в част от тях има и палмово масло. Това показва изследване на “Активни потребители” на 27 от продаваните марки. Организацията е взела проби от продукти на големи производители като “Монделийз”, “Нестле”, “Линдт” и на по-малки от Полша