Двайсет пъти се е увеличил броят на биопроизводителите у нас от 2008 г. до 2018 г., съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на форум "Храната на бъдещето" в Църногорски манастир "Св.св. Безсребреници Козма и Дамян", предаде БТА. 

Сега има 6600 оператора, площите под биологичен контрол от 26 000 хектара през 2011 г. са нараснали до 162 000 хектара, посочи министърът. България е в челните редици на европейските страни по обеми на биопроизводството, отбеляза още Танева. По думите й, необходимо е да се подобри системата за контрол, така че потребителят да е уверен в продукта, който избира. Като държава можем да подпомогнем българското производство с много добра комуникационна стратегия, каза също Десислава Танева. Тя увери, че се търси възможност за прилагане на Програмата за развитие на селските райони като акцентира на мерките за агроекология и климат.

Министърът със съжаление отбеляза, че много малко добри експерти са мотивирани да работят за държавната администрация. Десислава Танева гостува на Църногорския събор край брезнишкото село Гигинци, който започна днес.