Цените на пшеницата рязко се повишиха до края на търговията на Euronext след публикуването на доклада на USDA.

Той донесе няколко изненади между които и оценката на производството на пшеница в Русия през 2019 г. на ниво от 74 млн. тона. Тази цифра е по-ниска от повечето оценки, публикувани от частни руски анализатори.

Всъщност окончателните данни ще бъдат известни в края на кампанията.

Подобно на Министерството на земеделието на САЩ, руското министерство на земеделието също проявява силни колебания в оценките. На Euronext, въпреки повишението цените на пшеницата останаха под нивата от началото на седмицата.

Както се очакваше, USDA не промени своята оценка на посевните площи през юни. Следващият доклад от 12 август трябва да даде по-ясна картина на ситуацията в САЩ по отношение на царевицата и соевите култури.

Във Франция ограниченията в напояването и недостигът на вода продължават да будят безпокойство за следващата реколта от царевица.

Събирането на реколтата във Франция продължава, но активната фаза за пшеницата ще започне не по-рано от следващата седмица.

Що се отнася до ечемика, неговият добив се оценява над средния. Климатичните условия остават меки и благоприятни за състоянието на културите.

На международната сцена Южна Корея обяви търг за покупка на 60 000 тона, а Япония иска да купи 98 705 тона фуражна пшеница.

Цените на рапицата показват леко увеличение след цените на соята и рапицата, като в същото време цените за палмовото масло остават близки до дъното, което ограничава потенциала за растеж на цената на рапицата.