Във фризер може да се замразяват не само с месо, риба и горски плодове. Има много продукти, които могат да бъдат замразени, без от това да страда качеството или вкусът им. Замразените продукти са дълготрайни. Не е необходимо да бързате да изпиете млякото, например. Добре е, ако намерите нещо на добра цена, да се запасите и да имате за по-дълго време.

Предлагаме ви списък от продукти, които можете да замразите, и начина, по който можете да го направите.

1. Кашкавал

Можете да замразите голямо парче кашкавал и той няма "да се разпадне" след размразяването.

Ако предпочитате, можете да го нарежете на филии преди замразяването. Добавете една чаена лъжичка царевично нишесте или брашно, за да не се слепват парчетата по време на размразяването.

Ако искате да добавите настърган кашкавал към ястието, можете да си купите голямо парче пармезан, да го настържете с кухненския комбайн. Разпределете го в пликчета или специални торбички за замразяване.

Кашкавалът може да се съхранява във фризера до няколко месеца. Преди готвенето е достатъчно да се извади пакетчето от камерата и да се добавят няколко лъжички към ястието.

2. Домашни палачинки, вафли и френски кифли

Ако искате да закусвате по-често с домашно приготвени палачинки, вафли и препечени филийки, можете просто да изпечете повече през уикенда, да ги замразите върху табличка и да ги приберете в торбички във фризери.

По всяко време можете да ги извадите, да ги размразите в микровълновата печка и да закусите. Във всеки случай, ще бъде по-евтино и по-вкусно от закупуването на замразени банички от магазина.

3. Плодове

Плодовете е по-добре да бъдат замразени върху пергаментова хартия и едва след това да се поставят в пликчета.

По-добре е да се замразят нарязани парчета от плодовете, които после ще използвате за десерти и шейкове.

Ако сте любител на смутитата, можете да си приготвите смес от различни замразени плодове. Отделно замразете парчетата ябълки, круши, праскови, банани и други плодове, които обичате, след което ги разпределете в торбички за по една доза.

Ако не харесвате "лигавите" парчета замразен банан, можете да замразите без да белите и режете. Когато решите да приготвите нещо с банан, трябва да го извадите от фризера, да го размразите в микровълновата печка, да отрежете върха и да "изстискате" съдържанието.

4. Ориз

За да не чакате дълго, докато оризът се готви (особено кафявият ориз, който се вари около 50 минути), можете предварително да го замразите.

Първо оризът се замразява върху тава или пергамент, след което се прехвърля в пликчета. Размразеният ориз може да се пържи, да се използва за супа или гювечи.

Времето за готвене ще бъде намалено с около час (не само на самото приготвяне, но и за измиване и накисване).

5. Пай

Можете да направите повече ябълков пай и да му се насладите отново след месец.

Увийте в хартия за печене, сложете го в плик и във фризера. Когато искате да опитате пая, поставете го в предварително загрята фурна (около 150 градуса) за 2 часа.

6. Царевица

Най-лесният начин да замразите царевицата е да не белите листата й, а направо да я сложите във фризера.

Когато ви се прииска да си хапнете, просто я извадете, размразете я в микровълновата печка за 5 минути и готово. Листата защитават зърната, така че да запазят свежия си вкус.

7. Макаронени изделия

Сварете по-голямо количество макаронени изделия (паста, фиде или макарони) и ги замразете на малки порции в отделни опаковки. Можете да ги използвате за супи, запеканки и пр. Преди замразяване се уверете, че сте изкарали въздуха от пакета - той трябва да е максимално плосък.

За размразяване поставете запечатаната торба в гореща вода за няколко минути.

8. Картофено пюре

С помощта на лъжица за сладолед, вземайте порции от картофеното пюре и поставете топките върху хартия за печене. Поставете във фризера, за да замръзнат и после прехвърлете в плик. Така замразеното пюре може да се съхранява до два месеца.

9. Тесто за сладки

Можете да замразите и домашно приготвено тесто. Първоначално се оставя върху хартия за печене за замръзне, а после се прехвърля в торба. Можете да го разделите на отделни порции или веднага да го направите в желаната форма.

Използвайки това тесто, можете да приготвите сладки много бързо, без мръсни чинии и маса.

10. Прясно мляко

Ако пиете прясното мляко прекалено бавно и има вероятност да се развали, напълно възможно е да го замразите до следващия път. Просто вземете бутилка и изсипете млякото в нея, така че да остане въздух отгоре. Замразените течности се разширяват.

Размразеното мляко трябва добре да се разбърка и може да се използва. Внимание! Не го размразявайте в микровълнова фурна.

11. Сок

Единственото изискване при замразяване на сока е както при прясното мляко. Нужна ви е достатъчно голяма бутилка, така че замразената напитка да има място да се разширява.

12. Хляб

За да избегнете изхвърлянето на сух хляб, можете да го нарежете на филии и да ги замразите. Когато прецените, извадете нужното ви количество хляб и го размразете във фурната или микровълновата печка.

За да не изсъхва хлябът ви до сутринта, можете да го оставите за през нощта в микровълнова фурна, плътно затворена.

13. Парчета зеленчуци

Можете да замразите нарязания лук, сладки или люти чушки в пликчета за замразяване. Когато зеленчуците са достатъчно замръзнали, можете да маркирате "порционните линии" върху опаковката.

14. Сок от лимон и лайм, лимонова кора

Изстискайте лимона и лайма и сипете сока във формички за лед. Поставете във фризера. Сега ще имате свеж цитрусов сок по всяко време.

Лимонената кора също можете да я замразите и да я използвате за приготвяне на различни ястия.

15. Зелени подправки

Можете да замразите ароматни подправки в кубчета лед, с малко количество вода или бульон. Можете да ги използвате през цялата година за супи, задушени ястия или запеканки.

16. Мариновано месо

Поставете месото в плик за замразяване, налейте маринатата и поставете във фризера. Когато извадите месото, то вече ще е мариновано и може веднага да пристъпите към готвене.

17. Домашни запеканки

Когато приготвяте запеканка, например лазаня, защо да не направите малко повече и да замразите половината, за да се насладите на домашно приготвена храна по време на работната седмица.

Можете да използвате няколко опции за замразяване:

Замразете цялото ястие в съд, чието дъно е покрито с хартия за замразяване. Когато е достатъчно замръзнало, извадете от съда, опаковайте го в хартия за замразяване и го върнете обратно във фризера. Предимството е, че ще можете да използвате съда, докато ястието се съхранява във фризера. Когато решите да хапвате, поставете храната в същия съд, размразете и стоплете.

Можете да замразите запеканката си и на порции. Пригответе си запеканка и я нарежете на парчета, които се замразяват отделно.

Можете да размразявате в микровълновата печка.

18. Рибни пръчици

Полуготовите продукти, които се продават в магазините, трудно могат да се нарекат вкусни. Защо да не си приготвите у дома рибни пръчки?

За целта си купете прясна риба и я нарежете на малки парченца, които се овалват в яйце и брашно или галета. Поставете ги в тава и замразете. Домашните рибни пръчици можете да ги съхранявате в пликове за замразяване. Със сигурност те са много по-вкусни от тези в магазина, които вместо риба имат неясна плънка.