Какви продукти можете да замразявате във фризера

13 юли 2019
Кулинария / Полезни съвети
62055
 

Във фризер може да се замразяват не само с месо, риба и горски плодове. Има много продукти, които могат да бъдат замразени, без от това да страда качеството или вкусът им. Замразените продукти са дълготрайни. Не е необходимо да бързате да изпиете млякото, например. Добре е, ако намерите нещо на добра цена, да се запасите и да имате за по-дълго време.

Предлагаме ви списък от продукти, които можете да замразите, и начина, по който можете да го направите.

1. Кашкавал

Можете да замразите голямо парче кашкавал и той няма "да се разпадне" след размразяването.

Ако предпочитате, можете да го нарежете на филии преди замразяването. Добавете една чаена лъжичка царевично нишесте или брашно, за да не се слепват парчетата по време на размразяването.

Ако искате да добавите настърган кашкавал към ястието, можете да си купите голямо парче пармезан, да го настържете с кухненския комбайн. Разпределете го в пликчета или специални торбички за замразяване.

Кашкавалът може да се съхранява във фризера до няколко месеца. Преди готвенето е достатъчно да се извади пакетчето от камерата и да се добавят няколко лъжички към ястието.

2. Домашни палачинки, вафли и френски кифли

Ако искате да закусвате по-често с домашно приготвени палачинки, вафли и препечени филийки, можете просто да изпечете повече през уикенда, да ги замразите върху табличка и да ги приберете в торбички във фризери.

По всяко време можете да ги извадите, да ги размразите в микровълновата печка и да закусите. Във всеки случай, ще бъде по-евтино и по-вкусно от закупуването на замразени банички от магазина.

3. Плодове

Плодовете е по-добре да бъдат замразени върху пергаментова хартия и едва след това да се поставят в пликчета.

По-добре е да се замразят нарязани парчета от плодовете, които после ще използвате за десерти и шейкове.

Ако сте любител на смутитата, можете да си приготвите смес от различни замразени плодове. Отделно замразете парчетата ябълки, круши, праскови, банани и други плодове, които обичате, след което ги разпределете в торбички за по една доза.

Ако не харесвате "лигавите" парчета замразен банан, можете да замразите без да белите и режете. Когато решите да приготвите нещо с банан, трябва да го извадите от фризера, да го размразите в микровълновата печка, да отрежете върха и да "изстискате" съдържанието.

4. Ориз

За да не чакате дълго, докато оризът се готви (особено кафявият ориз, който се вари около 50 минути), можете предварително да го замразите.

Първо оризът се замразява върху тава или пергамент, след което се прехвърля в пликчета. Размразеният ориз може да се пържи, да се използва за супа или гювечи.

Времето за готвене ще бъде намалено с около час (не само на самото приготвяне, но и за измиване и накисване).

5. Пай

Можете да направите повече ябълков пай и да му се насладите отново след месец.

Увийте в хартия за печене, сложете го в плик и във фризера. Когато искате да опитате пая, поставете го в предварително загрята фурна (около 150 градуса) за 2 часа.

6. Царевица

Най-лесният начин да замразите царевицата е да не белите листата й, а направо да я сложите във фризера.

Когато ви се прииска да си хапнете, просто я извадете, размразете я в микровълновата печка за 5 минути и готово. Листата защитават зърната, така че да запазят свежия си вкус.

7. Макаронени изделия

Сварете по-голямо количество макаронени изделия (паста, фиде или макарони) и ги замразете на малки порции в отделни опаковки. Можете да ги използвате за супи, запеканки и пр. Преди замразяване се уверете, че сте изкарали въздуха от пакета - той трябва да е максимално плосък.

За размразяване поставете запечатаната торба в гореща вода за няколко минути.

8. Картофено пюре

С помощта на лъжица за сладолед, вземайте порции от картофеното пюре и поставете топките върху хартия за печене. Поставете във фризера, за да замръзнат и после прехвърлете в плик. Така замразеното пюре може да се съхранява до два месеца.

9. Тесто за сладки

Можете да замразите и домашно приготвено тесто. Първоначално се оставя върху хартия за печене за замръзне, а после се прехвърля в торба. Можете да го разделите на отделни порции или веднага да го направите в желаната форма.

Използвайки това тесто, можете да приготвите сладки много бързо, без мръсни чинии и маса.

10. Прясно мляко

Ако пиете прясното мляко прекалено бавно и има вероятност да се развали, напълно възможно е да го замразите до следващия път. Просто вземете бутилка и изсипете млякото в нея, така че да остане въздух отгоре. Замразените течности се разширяват.

Размразеното мляко трябва добре да се разбърка и може да се използва. Внимание! Не го размразявайте в микровълнова фурна.

11. Сок

Единственото изискване при замразяване на сока е както при прясното мляко. Нужна ви е достатъчно голяма бутилка, така че замразената напитка да има място да се разширява.

12. Хляб

За да избегнете изхвърлянето на сух хляб, можете да го нарежете на филии и да ги замразите. Когато прецените, извадете нужното ви количество хляб и го размразете във фурната или микровълновата печка.

За да не изсъхва хлябът ви до сутринта, можете да го оставите за през нощта в микровълнова фурна, плътно затворена.

13. Парчета зеленчуци

Можете да замразите нарязания лук, сладки или люти чушки в пликчета за замразяване. Когато зеленчуците са достатъчно замръзнали, можете да маркирате "порционните линии" върху опаковката.

14. Сок от лимон и лайм, лимонова кора

Изстискайте лимона и лайма и сипете сока във формички за лед. Поставете във фризера. Сега ще имате свеж цитрусов сок по всяко време.

Лимонената кора също можете да я замразите и да я използвате за приготвяне на различни ястия.

15. Зелени подправки

Можете да замразите ароматни подправки в кубчета лед, с малко количество вода или бульон. Можете да ги използвате през цялата година за супи, задушени ястия или запеканки.

16. Мариновано месо

Поставете месото в плик за замразяване, налейте маринатата и поставете във фризера. Когато извадите месото, то вече ще е мариновано и може веднага да пристъпите към готвене.

17. Домашни запеканки

Когато приготвяте запеканка, например лазаня, защо да не направите малко повече и да замразите половината, за да се насладите на домашно приготвена храна по време на работната седмица.

Можете да използвате няколко опции за замразяване:

Замразете цялото ястие в съд, чието дъно е покрито с хартия за замразяване. Когато е достатъчно замръзнало, извадете от съда, опаковайте го в хартия за замразяване и го върнете обратно във фризера. Предимството е, че ще можете да използвате съда, докато ястието се съхранява във фризера. Когато решите да хапвате, поставете храната в същия съд, размразете и стоплете.

Можете да замразите запеканката си и на порции. Пригответе си запеканка и я нарежете на парчета, които се замразяват отделно.

Можете да размразявате в микровълновата печка.

18. Рибни пръчици

Полуготовите продукти, които се продават в магазините, трудно могат да се нарекат вкусни. Защо да не си приготвите у дома рибни пръчки?

За целта си купете прясна риба и я нарежете на малки парченца, които се овалват в яйце и брашно или галета. Поставете ги в тава и замразете. Домашните рибни пръчици можете да ги съхранявате в пликове за замразяване. Със сигурност те са много по-вкусни от тези в магазина, които вместо риба имат неясна плънка.

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди

0

Готвенето е неизменна част от ежедневието на всяка домакиня. Най-важното за всяка една рецепта, за да се получи яденето вкусно, са количествата и пропорциите на продуктите

0

И тази година по традиция всички бяхме решили, че се задава апокалипсис и че след 24 декември по магазините няма да може да се намери и кило ориз. И отново се презапасихме

0

Как да изберем натурален и качествен продукт Ако искате да купите качествена майонеза, задължително трябва да обърнете внимание на това, което пише на етикета

0

Ако в хладилника откриете кисело млако или айрян, които са остарели, не бързайте да го изхвърляте. Разбира се, не трябва да го ядете или пиете, но спокойно можете да го използвате за приготвянето на

Последни новини
0

В дните на Великденските пости, все пак можете да се поглезите с вкусен шоколадов сладкиш. Той няма да ви отнеме много време за приготвянето, но резултатът ще ви изненада

0

Европейските страни бяха изправени пред ново предизвикателство в контекста на пандемията от коронавируса. Поради карантинните мерки в селскостопанския сектор няма достатъчно работна сила

0

Препоръчваме подходящите фуражи и добавки за подрастващи Малките се захранват още от 7-ия ден с предстартерен комбиниран фураж до достигане на 10 кг жива маса

0

Колкото по-млада е фиданката, която купувате, толкова по-лесно се прихваща. Най-допусканата грешка от любителите е да гледат височината на дръвчето, а не корените. Трябва да е точно обратното

0

Джанката започва да цъфти през ранна пролет, когато все още времето е променливо. Редуват се няколкото хубави дни, през които пчелите започват да изграждат килийките на восъчните основи

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавната помощ по схемата 60/40 ще бъде за всички фирми сектори на икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с най-малко 20%, поради напълно или частично преустановена работа вследствие на извънредното положение. Това решение взе тристранката след близо три часа преговори. Приложеният към постановлението списък със сектори

Подполковник доц. д-р Данчо Дилков е хабилитиран доцент към катедра “Неврохирургия, нервни болести и психиатрия” и началник на клиника “Психиатрия и военна психология” във Военномедицинската академия. Завършва медицина в Плевен през 1996 г. Психиатричният му стаж е от 1998 г. Работил е в психиатричните болници в Карлуково и Нови Искър. От 2003 г

Иранският състезател в дисциплината хвърляне на диск Ехсан Хадади е диагностициран с коронавирус, съобщиха от пресслужбата на Международната лекоатлетическа федерация. Хадади е сребърен медалист от Лондон 2021, а също така и бронзов от световното първенство през 2011-а. Той е шесткратен шампион на Азия и четирикратен от Азиатските игри