Ново изследване е установило, че германските хлебарки развиват кръстосана резистентност към множество инсектициди.

Учените не са били в състояние да намалят броя на хлебарките по време на шестмесечен период на изследване. Те открили, че съпротивлението на насекомите нараства до шест пъти в рамките на едно поколение.

"Нямахме представа, че нещо подобно може да се случи толкова бързо", каза в изявление водещият автор Майкъл Шарф от Департамента по ентомология в университета Пардю.

Изследователите са тествали действието на три инсектицида - абамектин, борна киселина и тиаметоксам, в многобройни апартаменти с хлебарки в Индиана и Илинойс за повече от шест месеца. При едно третиране три различни инсектицида се въртят всеки месец в продължение на три месеца и след това се повтарят. При друго те използвали два инсектицида от различни класове в продължение на шест месеца. В третия, избрали един инсектицид, към който хлебарките имат ниско ниво на начална устойчивост.

Независимо от различните химически комбинации, изследователите не бяха в състояние да намалят размера на популацията. При третирането с един инсектицид популациите нарастнаха с около 10%, като индивидите започнаха да развиват резистентност. С двете третирания с инсектициди популациите на хлебарки скочиха рязко. Трикратната атака успя да запази броя на хлебарките, но не успя да го намали.

Лабораторните тестове показаха, че значителен дял от хлебарките и техните потомци са станали "по същество имунизирани" към пестицидите.

Хлебарките могат да родят до 50 поколения по време на тримесечния си репродуктивен цикъл, така че само малка част от тяхното потомство трябва да развие кръстосана резистентност, да оцелее и да се възпроизведе, за да може популацията да се възстанови и да израсне за няколко месеца.

Изследователите твърдят, че техните открития подчертават необходимостта от комбиниране на химични обработки с капани, подобрена хигиена и вакуум за контролиране на хлебарките, вместо просто да се разчита на инсектициди.