Грижите, които трябва да положат пчеларите за пчелните семейства след приключването на беритбата и свалянето на магазините, имат за цел, от една страна, да създадат най-добри условия за успешно презимуване на семействата. Но също така и да осигурят добра основа за бързото им развитие през пролетта на следната година и за по-пълното използуване на ранната паша, напомня Тодор Тодоров на lofant.com.

Най-важната работа по създаването и поддържането на здрави, силни и подмладени есенни семейства е незабавно след приключване на беритбата, което по време у нас е в зависимост от наличната медоносна растителност и метеорологичните условия на годината и съвпада с края на юли или първата половина на август. Това важи преди всичко за местностите, където липсва късна есенна паша.

При добре подготвените от този момент пчелни семейства има малък брой умрели пчели. Те се развиват добре през пролетта и се нуждаят от по-малко грижи. От семействата, които не са подготвени добре през есента, не може да се очакват много добри резултати. Те невинаги са в състояние да съберат големи запаси храна, макар за тях през пролетта да се полагат немалко грижи.

Най-голямата грешка, която допускат мнозина пчелари, се състои в това, че закъсняват с подготовката за зимуване на пчелните семейства. А в повечето случаи тя се изразява главно в това да набавят зимна храна за пчелите в късна есен.