Затова се грижете добре за тях

Повечето от овощните видове залагат цветните си пъпки през лятото.

Едни от първите овошки са черешите например, които започват доста рано - в началото на юни. Процесът продължава около месец и половина.

При ябълките и крушите преобразуването на пъпките се извършва по-късно - към края на юли - началото на август.

Начинаещите градинари трябва да знаят, че от това колко от листните пъпки ще станат плодни, зависи от грижите, които се полагат за овощните дръвчета.

Кои фактори влияят

Натоварването на дръвчето с плодове се определя от резитбата, която му е направена. Ако то е претоварено, през следващата година ще заложи по-малко пъпки.

Когато короната е сгъстена, листата и клонките се засенчват и не се развиват оптимално. В такива корони се залагат по-малко пъпки.

Според растежа си дръвчета образуват различен брой пъпки. Тези, които имат по-слаб прираст, залагат по-малко плодни пъпки. Дръвчета с умерен растеж образуват повече, докато тези, с много силен растеж - формират повече листни отколкото плодни.

Здравното състояние на овошките също е от значение. Добре обгрижваните дръвчета, които се нападат от по-малко болести и неприятели, залагат достатъчно плодни пъпки, а изтощените - много малко.

Редовното отстраняване на плевелите и обработка на почвата е от значение. Наличието на плевелна растителност под дръвчето означава конкурунция за хранителни вещества и вода, което се отразява на правилното развитие на културното растение.

Балансирано хранене на овошките, което гарантира добър растеж през цялата вегетация.