Пеперудите са активни през нощта

Оранжерийната белокрилка е сред най-опасните вредители за зеленчуковите култури. Освен че напада различните видове, неприятелят развива много поколения през годината, което го прави изключително опасен.

При подходящи условия белокрилката може да се развива целогодишно, като от градината преминава вкъщи или в оранжериите, а напролет се връща отново на открито.

През пролетта, април - началото на май, възрастните насекоми напускат оранжериите и се заселват в градината. Първоначално се наблюдават по плевелната растителност, а после преминават по зеленчуковите и други култури.

Белокрилките се намират от долната страна на най-младите листа. През деня те стоят неподвижно, но когато растението се разклати, пеперудите се разхвърчават. Те летят на къси разстояния, и почти веднага кацат пак от долната страна на листата. Насекомите са активни през нощта, когато прелитат от едни растения на други.

Развива 10 поколения, а и повече за година

Преминава от градината вкъщи

При подходящи условия в градината, а по-късно и на закрито, оранжерийната белокрилка може да развие до 10-12 поколения годишно.

Неприятелят зимува по растенията, отглеждани в оранжериите, както и по цветята в жилища и офиси.

Напролет женските белокрилки снасят яйца по долната страна на листата - на групи, по рядко поединично. Те предпочитат най-младите листа по върха на растенията или на разклоненията.

На едно място може да има по 10-15 и повече яйца, което е в зависимост от културата и други фактори. Една белокрилка снася обикновено 150-250, понякога до 550 яйца.

След около две седмици се излюпват ларвите, които смучат сок главно от долната страна на листата и по-ограничено - от листните дръжки, стъблата и плодовете. Следващите стадии, през които преминава белокрилката, са пупарий и възрастни. Развитието се повтаря до октомври, когато възрастните белокрилки мигрират по растенията в оранжериите или по цветята в домовете, където се развиват през зимата и рано напролет.

ПРИ ДЕКОРАТИВНИТЕ

Трудно може да се справите с белокрилките вкъщи, тъй като в домашни условия не може да прилагате повечето от инсектицидите. Затова е важно да не допуснете внасянето на неприятеля с цветята през есента.

ВРЕДЯТ И ВЪЗРАСТНИ, И ЛАРВИ

Ларвите и възрастните смучат сок от долната страна на най-младите листа на растенията.

Това води до отслабване, изоставане в растежа, по-слабо плододаване и влошаване на качеството на плодовете.

Когато не се води борба и има много ларви, листата загиват напълно.

Борбата трябва да е безмилостна

Важно е да се третира с различни активни вещества

Борбата срещу белокрилките трябва да е постоянна и да включва всички мероприятия - агротехнически, химични, биологични, физико-механични и др. Наблюдението на растенията започва още със засяването на разсадите. При нужда се извършва третиране още тогава. Пръскането трябва да продължи до края на вегетационния период на растенията.

Какви мерки да се предприемат

Задължително е да се унищожат всички растителни остатъци от предходните култури и плевелите както в оранжерията, така и около нея (особено поветицата).

За растенията трябва да се полагат всички грижи, за да се развиват здрави и силни.

Химичната борба е не просто препоръчителна, а задължителна.

От разсаждането на разсада на постоянно място до беритбата на първите зеленчуци може да се използват препарати с по-дълъг карантинен период, а през втория, т.е. по време на беритбата - с по-кратък.

По принцип някои от инсектицидите са насочени към определени стадии на белокрилката, например ларви или възрастни. Употребата им в любителските градини обаче е трудно, тъй като трябва да се проследява много внимателно фенологичното развитие на неприятеля.

До беритбата подходящи инсектициди са: нуреле Д - 0.1% - 10 мл/10 л вода; децис 2,5 ЕК - 0.05% - 5 мл/10 л вода и др.

Други регистрирани препарати са: актара 25 ВГ - 0,03%, моспилан 20 СП - 0,02%, санмайт 20 ВП - 0.075%; вазтак нов 100 ЕК - 0.03%, нексид 015 КС - 0,04%, фюри 10 ЕК - 0.02% и много други.

При зелето е задължително към работния разтвор да се прибави прилепител, както и добре да се напръскат листата от долната им страна, особено при карфиола.

Внимание!

Белокрилките бързо развиват устойчивост към прилаганите инсектициди. За да се избегне придобиването на резистентности, трябва да се редуват различни химични продукти, които са не само с различно активно вещество, но и с различен механизъм на действие.