Лещата е прекрасен продукт. За ползите от нея сме говорили много. Днес ще ви предложим рецепта за леща с месо. Ястието се пече във фурната, въпреки че можете да го приготвите и на котлона. В този случай доста се съкращава времето за готвене.

Продукти: 600 г пуешко филе, леща, 4-5 глави лук, 4 скилидки чесън, 1 морков, 1 чушка, 1 суп. лъж. брашно, 2-3 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер, подправка "Провансалски микс".

Приготвяне: Преди да започнете да готвите, включете фурната на 180 градуса. Загрейте отдолу и отгоре. Лещата я залейте с малко количество вода.

Месото се нарязва на кубчета със среден размер. Посолете, поръсете с черен пипер и с брашното. Брашното се използва, за да "запечата" влагата в месото по време на пържене. Прехвърля се в предварително загрят тиган с малко мазнина и се задушава на среден огън, като периодично се разбърква, до образуването на лека коричка. Изважда се в отделен съд.

В тиганът се сипват лукът, нарязан на четвъртинки, и целите скилидки чесън. Задушават се и се прибавят към месото.

За да се премахне излишната мазнина и остатъците от прегорели късчета месо и лук, тиганът се измива и подсушава.

Месото и лукът се връщат в чистия тиган. Добавят се морковите и провансалския микс. Налива се вода или бульон (зеленчуков, пилешки или месен). Загрява се да заври. кипене.

Прехвърляме всичко в стъклена форма или керамичен съд за печене, но с голям обем. Бульонът трябва да е доста. Покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна за около 30-40 минути. Течността в съда трябва да остане много.

След 40 минути съда се изважда формата и се сипва лещата, на която предварително сме излели водата. Добавете нарязаната чушка и върнете във фурната за още 25-30 минути, докато лещата се свари. Готовността се определя според вкусовете - някой обича по-малко сварена леща, други - по-разварена.

Получава се апетитно и засищащо ястие.

Какво съдържа

Провансалският микс

Необходими продукти: 1 ч. лъж. сух розмарин, 1/2 ч. лъж. суха мащерка, 1/2 ч. лъж. майоран, 1/4 ч. лъж. риган.

Всички съставки се смесват и се разбъркват.