Леща на фурна с месо

11 юли 2019
Кулинария
5031
 

Лещата е прекрасен продукт. За ползите от нея сме говорили много. Днес ще ви предложим рецепта за леща с месо. Ястието се пече във фурната, въпреки че можете да го приготвите и на котлона. В този случай доста се съкращава времето за готвене.

Продукти: 600 г пуешко филе, леща, 4-5 глави лук, 4 скилидки чесън, 1 морков, 1 чушка, 1 суп. лъж. брашно, 2-3 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер, подправка "Провансалски микс".

Приготвяне: Преди да започнете да готвите, включете фурната на 180 градуса. Загрейте отдолу и отгоре. Лещата я залейте с малко количество вода.

Месото се нарязва на кубчета със среден размер. Посолете, поръсете с черен пипер и с брашното. Брашното се използва, за да "запечата" влагата в месото по време на пържене. Прехвърля се в предварително загрят тиган с малко мазнина и се задушава на среден огън, като периодично се разбърква, до образуването на лека коричка. Изважда се в отделен съд.

В тиганът се сипват лукът, нарязан на четвъртинки, и целите скилидки чесън. Задушават се и се прибавят към месото.

За да се премахне излишната мазнина и остатъците от прегорели късчета месо и лук, тиганът се измива и подсушава.

Месото и лукът се връщат в чистия тиган. Добавят се морковите и провансалския микс. Налива се вода или бульон (зеленчуков, пилешки или месен). Загрява се да заври. кипене.

Прехвърляме всичко в стъклена форма или керамичен съд за печене, но с голям обем. Бульонът трябва да е доста. Покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна за около 30-40 минути. Течността в съда трябва да остане много.

След 40 минути съда се изважда формата и се сипва лещата, на която предварително сме излели водата. Добавете нарязаната чушка и върнете във фурната за още 25-30 минути, докато лещата се свари. Готовността се определя според вкусовете - някой обича по-малко сварена леща, други - по-разварена.

Получава се апетитно и засищащо ястие.

Какво съдържа

Провансалският микс

Необходими продукти: 1 ч. лъж. сух розмарин, 1/2 ч. лъж. суха мащерка, 1/2 ч. лъж. майоран, 1/4 ч. лъж. риган.

Всички съставки се смесват и се разбъркват.

Още от Кулинария
0

За да приготвим домашни млечни продукти, на първо място ни е нужно качествено мляко. Приготвянето обикновено плаши младите и неопитни домакини, но оказва се, че съвсем не е толкова сложно

0

Най-хубавото на домашното фъстъчено масло е, че в него няма консерванти! Продукти: 2 ч. чаши обелени и препечени фъстъци, 3 суп. лъж. мед, 1/2 ч. лъж. сол, 3-4 суп. лъж

0

Начинът на приготвяне на пастета има нюанси: може да бъде едро смлян и "на бучки", както го харесват някои или да се пасира до абсолютно гладка хомогенна смес, както го предпочитат много повече хора

0

Рачелът най-просто казано е сладко от тиква, което е типично за Южна България. Може да се срещне и под името петмез или маджун. В миналото, когато лакомствата рядко са присъствали на трапезата

0

Продукти: 2-3 кг тиквички, около 2 кг червени домати или готово доматено пюре, 200-300 г чесън, 1 ч.ч. олио, 2 връзки копър, сол и черен пипер на вкус

Последни новини
0

Страната ни се е утвърдила като лидер в производството на лавандулово масло в света. Около 80-85% от произведеното масло вече намира добър международен прием, както в страните от ЕС,

0

Среща семинар на 22 октомври в Ловеч Националната служба за съвети в земеделието и Аграрният университет в Пловдив ще проведат съвместна информационна среща семинар за ефективното отглеждане на

0

Британското правителство заяви днес, че ще спре свободното движение на граждани от Европейския съюз през 2021 г. като част от имиграционните реформи след Брекзит, предаде Асошиейтед прес.

0

Ако сте забелязали рани по стъблото на някои дръвче, трябва да ги почистите. Есента е най-подходящо време за целта. Трябва да се направи преди зимните студове,

0

Ваня Велинска Присъединяването ни към Европейския съюз се оказа пагубно за интензивните ни сектори. От водещ производител и износител на зеленчуци се превърнахме във вносител

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Застреляните Ивайло Попов и Цветанка Костадинова били семейство едва от година Съседка за убиеца: Изглеждаше много зловещо, не беше нормален “Не мога да повярвам, че отнемат живота на някой млад, дошъл тук с мечтите си, тъкмо намерил любовта”, плаче близка на жертвите 67-годишен поляк разстреля петима свои съседи, трима от които българи

Ето какво заяви старши треньорът на България Красимир Балъков веднага след съкрушителната загуба 0:6 от Англия в европейска квалификация в София: "Нямаме класа. Просто и елементарно – нямаме класа. Разбирам всички хора, които са си купили билети и искат нещо по-различно, но срещу този отбор на Англия, с тази динамика и с тези футболисти,

Инициативата е посветена на 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Народният театър „Иван Вазов“ стартира кампанията по честването на 170-годишнината от рождението на своя патрон Иван Вазов с инициатива, в която кани малки и големи от цяла България да си припомнят забележителното слово на Патриарха на българската