Този студен сладкиш се приготвят върху блат, а основната част от тортата е мляко с желатин. Това може да е сметана, прясно или кисело мляко.

Тортата с кисело мляко може да бъде приготвена с банани, портокали, ананас или киви. Изберете плодове по ваш вкус или с каквито разполагате в момента и бъдете сигурни, че ще получите сочен и красив десерт!

Необходими продукти: 1 кутия ананас на пръстени, 1 кутия ананас на парчета.

за блата: 2 яйца, 2 пълни супени лъжици захар с връх, 2 пълни супени лъжици брашно, 1 пълни с връх лъжици нишесте, 1 ч. лъж. бъкпулвер, ванилия на върха на ножа или 10 г ванилова захар.

за млечния крем: 500 г натурално кисело мляко (не сладко), 400 г сметана, 100 г захар, 10 г ванилова захар, 25 г желатин, 70 мл вода.

за желатиновата заливка: 300 г ананасов сироп (от консервата), 50 мл вода, 10 г желатин.

Приготвяне: Тази торта трябва да се приготви предварително. Ако планирате празник утре, започнете да я приготвяте още днес. Ако все пак нямате възможност да я приготвите от предишната вечер, то поне нека да е рано сутринта, за да я сервирате вечерта.

За млечния крем и за желатиновата заливка поставете предварително желатинът да набъбва, но за двете смеси се използват различни съдове. Накиснете в студена преварена вода.

Приготвяне на блата: Изсипете нишестето и бакпулвера в брашното и разбъркайте. Яйцата, захарта + ванилията (или ванилова захар) се бият в продължение на 3-5 минути до побеляване. Постепенно, на порции, прибавете брашното към яйчната смес.

Дъното на тортена форма с подвижно дъно застелете с хартия за печене. Изсипете тестото във формата и печете около 15 минути на 190 градуса. Готовият блат се оставя да изстине във формата, след което внимателно се изважда и се прехвърля в плоска тортена чиния.

Докато блатът изстива се заемете с приготвянето на млечния крем. Изсипете киселото мляко, захарта и ванилията (или ванилова захар) в купа и разбивайте, докато захарта се разтвори. Ако използвате подсладено кисело мляко, захарта, разбира се, не ви е необходима!

Набъбналият желатин се поставя на котлона и се разтваря до прозрачност (без да завира!). Изсипете го в киселото мляко и интензивно разбъркайте.

Охладената сметана се разбива на твърда пяна и към нея, на порции, се прибавя киселото мляко с желатина.

Започваме да оформяме тортата. Свалете подвижния ринг на тортената форма и го покрийте отвътре с фолио. Върнете обратно около охладения блат.

Пръстените ананас се нарязват на половинки. Вземете 4-5 суп. лъж. от крема и намажете блата отстрани. Наредете половинките от плодовете върху блата, по ръба на ринга. Налейте останалия крем и изравнете. Покрийте с фолио за свежо съхранение и поставете в хладилника за 2-3 часа.

Докато тортата се охлажда, подгответе желатиновата заливка. Разтворете набъбналия желатин в горещ сироп от ананас от консервата. Охладете.

Завършваме сглобяването на тортата. Украсете охладената торта с останалите половинки ананас, а в средата разпределете парченцата анаснас. Залива се с желатина, така че сиропът изцяло да покрие ананасовите плодове.

Отново се покрива с фолио и се оставя на студено за през нощта или в продължение на 5-6 часа, докато желатинът напълно се стегне.

Изваждаме от хладилника и внимателно сваляме подвижния ринг и фолиото. Вкусната торта е готова!