След говедовъдния и европейският птицевъден сектор се изказва против ратифицирането на споразумението с Меркосур, който предвижда увеличен  вноса на птиче месо в ЕС.

От европейската Асоциацията на преработвателите на птиче месо и търговия с домашни птици - AVEC, критикуват Еврокомисията за това, че още 180 000 т птиче месо от Бразилия ще дойдат на европейския пазар.

Според говорителя на AVEC Европейската комисия често квалифицира птицевъдния сектор като "успешен", защото той е независим, не е субсидиран от ЕС, пазарно ориентиран и гъвкав.

Освен това секторът произвежда достъпни продукти с ниски емисии на CO2 по най-високите световни стандарти.

Защо тогава Еврокомисията обезглавява сектора и жертва неговия "успех" при преговорите с Меркосур, питат от AVEC

Огромната квота от 180 000 т допълнително птиче месо, отпусната за страните от Меркосур и основно от Бразилия, е точно два пъти повече от последното предложение, направено в края на 2017 г. и договорено от държавите-членки на ЕС.

Нищо не може да оправдае 100% увеличение на количествата, казват от AVEC.

Това не е просто повече месо. Това са хората и поминъкът им, които ще бъдат засегнати от това споразумение. Още 180 000 т птиче месо, внесени в ЕС, означава значителна загуба на работни места в ЕС в нашия сектор, и то основно разположени в селските райони.

В ЕС вече се внасят почти 900 000 т птиче месо годишно от трети страни. И само за сравнение с други видове месо вносът на говеждо е около 300 000 тона, а за свинското - около 20 000 тона.

С допълнителните количества всъщност ще внасяме еквивалента на немското или френското производство на птиче месо.

През последните 20 г. птицевъдният сектор ЕС положи огромни усилия за прилагане на по-строги политики за хуманното отношение към животните, безопасността на храните и околната среда.

Със споразумението на Меркосур Европейската комисия всъщност обезсмисля усилията ни, след като ще внасяне птиче месо с по-ниски стандарти от трети страни.

Европейският птицевъден сектор се чувства предаден от Еврокомисията. Нашият сектор е пожертван, за да задоволи интересите на по-големите играчи. Нашите думи могат да са силни, но те служат, за да подчертаят равнището на безредие в сектора в момента, заключават от AVEC.