Бразилски бройлери закопават европейското птицевъдство?

09 юли 2019
Животновъдство
8883
 

След говедовъдния и европейският птицевъден сектор се изказва против ратифицирането на споразумението с Меркосур, който предвижда увеличен  вноса на птиче месо в ЕС.

От европейската Асоциацията на преработвателите на птиче месо и търговия с домашни птици - AVEC, критикуват Еврокомисията за това, че още 180 000 т птиче месо от Бразилия ще дойдат на европейския пазар.

Според говорителя на AVEC Европейската комисия често квалифицира птицевъдния сектор като "успешен", защото той е независим, не е субсидиран от ЕС, пазарно ориентиран и гъвкав.

Освен това секторът произвежда достъпни продукти с ниски емисии на CO2 по най-високите световни стандарти.

Защо тогава Еврокомисията обезглавява сектора и жертва неговия "успех" при преговорите с Меркосур, питат от AVEC

Огромната квота от 180 000 т допълнително птиче месо, отпусната за страните от Меркосур и основно от Бразилия, е точно два пъти повече от последното предложение, направено в края на 2017 г. и договорено от държавите-членки на ЕС.

Нищо не може да оправдае 100% увеличение на количествата, казват от AVEC.

Това не е просто повече месо. Това са хората и поминъкът им, които ще бъдат засегнати от това споразумение. Още 180 000 т птиче месо, внесени в ЕС, означава значителна загуба на работни места в ЕС в нашия сектор, и то основно разположени в селските райони.

В ЕС вече се внасят почти 900 000 т птиче месо годишно от трети страни. И само за сравнение с други видове месо вносът на говеждо е около 300 000 тона, а за свинското - около 20 000 тона.

С допълнителните количества всъщност ще внасяме еквивалента на немското или френското производство на птиче месо.

През последните 20 г. птицевъдният сектор ЕС положи огромни усилия за прилагане на по-строги политики за хуманното отношение към животните, безопасността на храните и околната среда.

Със споразумението на Меркосур Европейската комисия всъщност обезсмисля усилията ни, след като ще внасяне птиче месо с по-ниски стандарти от трети страни.

Европейският птицевъден сектор се чувства предаден от Еврокомисията. Нашият сектор е пожертван, за да задоволи интересите на по-големите играчи. Нашите думи могат да са силни, но те служат, за да подчертаят равнището на безредие в сектора в момента, заключават от AVEC.

Още от Животновъдство
0

Заради африканска чума по свинете в камбоджанските провинции Ратанакири, Тбонгхмум, Свей-Рьенг, Такео и Кандал са загинали 3 211 свине, съобщава AsiaNews.

0

От момента на появата на АЧС във Виетнам опасното вирусно заболяване по свинете вече е потвърдено във всички провинции на страната с изключение на Нинтхуан, съобщава VietNam News.

0

 За 8 нови огнища на африканска чума по свинете през последната седмица в румънския окръг Гюргево, съобщава Adevarul. Службата по безопасност на храните (DSVSA) - Гюргево, съобщи,

0

От днес и армията се включва в засиления контрол върху придвижването на хора и превозни средства в зоните, в които са открити заразени с африканска чума прасета, съобщава БНР..

0

Стадо овце намери полянка със сочна зелена трева в парижкото предградие Сен Дени, съобщава Est Republicain. Те бяха доведени тук от участници в проекта "Градски пасторализъм".

Последни новини
0

Поредно нападение на кафява мечка в село Кладница беше регистрирано през последната седмица на месец юни, съобщи БНР. Животното е нападнало и унищожило четири пчелни кошера в пернишкото село,

0

Сиво гниене се проявява чак до прошарване и узряване на гроздето. По зърната се появяват бледокафяви петна, от които кожицата лесно се обелва. При влажни условия, каквито настъпиха,

0

Атмосферното налягане ще е около средното за месеца. През нощта ще бъде ясно и тихо. Призори на места в източните райони ще се образуват краткотрайни мъгли. Утре ще е предимно слънчево.

0

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева се среща с инж. Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение Съюз на ловците и риболовците в България (НЛРС-СЛРБ),

0

Краставиците се нападат бактериен пригор или т. нар. ъгловати петна. Болестта се причинява от бактерия. Симптомите на заразените растения са появата на хлоротични ъгловати петна по листата

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Потенциално стотици самолети на "Боинг" от моделите 737 и 777 в света летят с опасни системи за управление, които са уязвими от мобилните телефони на пътниците, съобщава в четвъртък агенция Блумбърг нюз, цитирайки доклада за безопасност на Федералната авиационна администрация от 2014-а година. Уязвими от мобилните телефони са дисплейните

Всяка община трябва да определи място, на което да загробва убитите заради африканската чума свине. Такова указание е разпратила земеделската министърка Десислава Танева на местните власти, съобщи зам.-директорът на центъра за оценка на риска към МЗХГ д-р Илиян Костов. Той участва в церемонията „Образцова община“ на Северен централен регион,

11 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок получи убиец на котка. Районна прокуратура – Разлог е сключила споразумение със защитата на 22-годишния Петър Гешев от с. Годлево. Обвинителният акт срещу него за притежание на наркотици и проявена жестокост към животно бе внесен за разглеждане в съда през м. май 2019 г.