Вдигнете теглото на бройлерите с 2,9 до 4,6%

12 юли 2019
Животновъдство
8379
1 2
 

като им осигурите пясък още от втората седмица на отглеждане, съветват специалистите

Жени Владинова

Наблюденията на Съюза на европейските практикуващи ветеринарни лекари (UEVP - Union of European Veterinary Practitioners) показват, че в птицефермите твърде често пясъкът не фигурира в "менюто" птиците. Установено е, че дори в модерните птицеферми пропускат пясъка. А той е основна добавка от най-ранна възраст.

В редица случаи пясък въобще не се дава дори когато те се отглеждат свободно-дворно в семейните ферми, твърдят от Съюза на европейските практикуващи ветеринарни лекари, който е към Федерацията на ветеринарните лекари в Европа (FVE - The Federation of Veterinarians of Europe).

Обикновено обяснението е, че птиците, които се отглеждат свободно-дворно си намират нужните им твърди частици (песъчинки) при ровенето из двора. В това има известна доза истина, но то не оправдава пропуските. Защото това, което птиците намират из двора, не е достатъчно.

Най-общото и най-популярно (но не най-пълното) обяснение на ползата от редовното даване на пясък на птиците е, че при наличието му в мускулестия стомах се увеличава способността му да смила наличната в него храна (фураж). Установено е, че наред с това се забавя и скоростта на преминаване на храната през стомашно-чревния тракт. По този начин се

подобрява и увеличава усвояването на хранителните вещества

Приема се също, че размесването на пясъчните частици с храната ускорява и подобрява достъпа на стомашните сокове до всички хранителни частици. И така се подобрява тяхното смилане.

Пясъкът не е достатъчен източник на калций, напомнят още специалистите. Той подпомага смилането на храната в мускулестия стомах, което улеснява нейното усвояване. Но не е сериозен източник на калций поради малкото съдържание в него на усвоими форми на калция. В това отношение като основна добавка и източник на калций за птиците и особено за кокошките може и се използват мидените черупки.

За това дали да се използва пясъкът като добавка за младите птици и особено при бройлерите все още има различни мнения. Така е и в практиката. Макар че все още на много места на подрастващите пилета и бройлери не се дава пясък, доказано е и в практиката, че при използването му резултатите при отглеждането им са по-добри. Има доста съобщения, че при бройлерите (когато пясък се дава още от втората седмица на отглеждането) живата маса (тегло) е по-висока с 2,9-4,6 процента.

По отношение на едрината на пясъчните частици и на мидените черупки е ясно, че тя зависи от възрастта на птиците.

Както към останалите съставки на фуражните смески, така и към пясъка и мидените черупки птиците имат избирателни предпочитания - най-вече към тяхната едрина.

Има ли препоръчителни размери

Най-добре е на малките пилета (в т.ч. и бройлерите) през първите 2-3 седмици да се дава едър пясък. А до 8-10 седмици големината на частиците да бъде повече - до 2-3 мм. След това на младите птици, както и на носачките, вече може и трябва да се дават по-едри пясък и мидени черупки. Частиците могат да бъдат с големина до 7 мм. Но трябва да се има предвид, че най-предпочитаните от птиците размери са 3-5 мм и 2-3 мм.

Даването на пясък като добавка за всички възрасти птици не трябва да се пренебрегва. Дори когато те се отглеждат свободно-дворно.

А където още се отглеждат клетъчно, това е задължително.

Нормите

* при малките пилета и бройлерите - по 500-600 г седмично за 100 пилета до 5 седмици и по 1 кг след това;

* за ярките и носачките няма норми. Но препоръките са за непрекъснато осигуряване на пясък и мидени черупки през целия период на отглеждане.

Салмонелите определено не “харесват” сламата, но използването й

повишава риска от влошаване на микроклимата

Кои видове постеля са причина за салмонелоза в бройлерното стадо показват изследвания на един от най-големите и най-старите германски университети - "Георг-Август" в Гьотинген

Изследователи от Департамента по научно животновъдство в един от най-големите и най-старите германски университети - "Георг-Август", в Гьотинген, са изследвали влиянието на различните постелъчни материали върху заразяването на бройлерите със салмонелоза.

Резултатите от изследвания са категоричини:

най-опасни са дървените стърготини

Те са най-комфортни за развитието на салмонелите. Като правило при отглеждане на бройлерното стадо се използват четири различни постелъчни материала: торф, нарязана слама, дървени стърготини и трева, затова всичките били тествани.

Отделните материали са тествани за съдържание на бактерията салмонела с няколко образци (по препоръка на Европейската комисия - N 646/2007). Освен това е направен анализ на химичните и физичните параметри на качеството на разглежданите покрития и на микроклимата в помещенията за отглеждане на бройлери. Взети са образци на 0, на 14-ия и на 30-ия ден от развитието на бройлерите. В зависимост от типа постеля е открита различна степен на заразеност с бактерията. От 6 образеца 3 са с положителен резултат, като в дървените стърготини е открито най-голямо количество салмонели.

Торфът е на 2-о място

Той е с положителен резултат с висок брой бактерии.

Германските учени смятат, че царевичният силаж е добра алтернатива, тъй като от изследваните образци само един е дал положителен резултат на салмонелоза. Затова препоръката им към птицевъдите е да ползват царевичен силаж вместо торф или дървени стърготини.

Салмонелите определено не "харесват" сламата. Но използването й като постеля повишава риска от влошаване на микроклимата в птицевъдните помещения. А това може да окаже негативно влияние върху здравословното състояние на бройлерите, смятат учените.

Още от Животновъдство
0

Заради африканска чума по свинете в камбоджанските провинции Ратанакири, Тбонгхмум, Свей-Рьенг, Такео и Кандал са загинали 3 211 свине, съобщава AsiaNews.

0

От момента на появата на АЧС във Виетнам опасното вирусно заболяване по свинете вече е потвърдено във всички провинции на страната с изключение на Нинтхуан, съобщава VietNam News.

0

 За 8 нови огнища на африканска чума по свинете през последната седмица в румънския окръг Гюргево, съобщава Adevarul. Службата по безопасност на храните (DSVSA) - Гюргево, съобщи,

0

От днес и армията се включва в засиления контрол върху придвижването на хора и превозни средства в зоните, в които са открити заразени с африканска чума прасета, съобщава БНР..

0

Стадо овце намери полянка със сочна зелена трева в парижкото предградие Сен Дени, съобщава Est Republicain. Те бяха доведени тук от участници в проекта "Градски пасторализъм".

Последни новини
0

Поредно нападение на кафява мечка в село Кладница беше регистрирано през последната седмица на месец юни, съобщи БНР. Животното е нападнало и унищожило четири пчелни кошера в пернишкото село,

0

За 18-ти път от 23 до 27 юли 2019 г. село Гавраилово ще бъде домакин на празникът, превърнал се в традиция. Производители и овощари от цялата страна ще се включат за пореден път на събитието "Златна

0

Сиво гниене се проявява чак до прошарване и узряване на гроздето. По зърната се появяват бледокафяви петна, от които кожицата лесно се обелва. При влажни условия, каквито настъпиха,

0

Атмосферното налягане ще е около средното за месеца. През нощта ще бъде ясно и тихо. Призори на места в източните райони ще се образуват краткотрайни мъгли. Утре ще е предимно слънчево.

0

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева се среща с инж. Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение Съюз на ловците и риболовците в България (НЛРС-СЛРБ),

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Севлиево и Велико Търново получиха голямата награда „Образцова община“ за Северен централен регион на церемония, организирана от „24 часа“ във Велико Търново. Регионалните награди са част от националната инициатива на „24 часа“ за отличаване на най-добрите общини в България. Тя ще приключи с национални награди в края на годината,

Остър психологически трилър от британката Мишел Адамс  В новия си роман “Между лъжите” (ИК “Сиела”) британската писателка Мишел Адамс държи читателя в напрежение до последния ред, разплитайки мистерията около забуленото в непроницаема мъгла минало на изгубилата паметта си Клоуи. Острият психологически трилър, който излиза в разгара на лятото,

Тържествена проява , посветена на годишнината от рождението на Апостола на свободата, се проведе днес пред паметника на Васил Левски. В събитието участваха председателят на Общински съвет Силистра- д-р Мария Димитрова, зам.-кметовете г-жа Денка Михайлова и инж. Тихомир Борачев, секретарят на общинска администрация г-н Ростислав Павлов, зам.