Дукена Жолева

арометеоролог при НИМХ

Горещото време през първата седмица на юли, с максимални температури на места до 37-38 градуса (Русе, Силистра, Благоевград, Стара Загора, Карнобат), в отделни райони - до 39 градуса (Сандански, Елхово), затормозяваше вегетацията на пролетните култури, имаше негативно въздействие върху фертилността на полена при зеленчуковите култури (домати, пипер, тиквички) от късното полско производство и средно ранните хибриди царевица.

В края на първото и началото на второто десетдневие се очакват валежи, понижение на температурите и подобрение на условията за развитие на земеделските култури. Тези валежи ще се отразят благоприятно на пролетните култури, по-голямата част от които са в репродуктивен етап от развитието си, с повишени изисквания към влагата в почвата. През този период при царевицата, в зависимост от ранозрелостта ѝ, ще се наблюдават различни фази - листообразуване, изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. При ранните хибриди царевица ще се формира и наливане на зърното.

При слънчогледа ще се наблюдава масов цъфтеж

при фасула и соята - образуване на бобове, при граха - узряване, при памука - бутонизация.

През втората половина на юли агрометеорологичните условия ще се определят от топло, а на много места в полските райони и горещо време. Прогнозираните наднормените топлинни условия ще ускорят развитието на царевицата и слънчогледа. В края на второто десетдневие част от ранните хибриди царевица ще встъпят в млечна зрелост. При слънчогледа ще наблюдаваме наливане на семената. В края на месеца на места в Дунавската равнина и в южните райони, при засетите в агротехнически срок посеви, ще се наблюдава начало на узряване.

През третото десетдневие при памука ще започне цъфтеж. През този период при фасула в полските райони ще протича масово узряване.

През втората половина на юли валежи със стопанско значение са малко вероятни, което ще налага прилагане на подходящ поливен режим при късните пролетни култури. През този период отново се прогнозират екстремно високи максимални температури (до 36-41 градуса) и висок риск за възникване на пожари при приключване жътвата на пшеницата.

Метеорологичните условия през третото десетдневие ще ограничават развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по овошките, зеленчуковите култури и лозата.

През юли сериозна опасност за овощните култури представлява второто поколение плодови червеи, което причинява масово червясване на плодовете. При лозата, особено по десертните сортове, вреди нанасят гъсениците от второто поколение на шареният гроздов молец. Растителнозащитните пръскания срещу болестите и вредителите трябва да се правят през по-хладните часове на деня.