Глобалните проблеми трябва да решаваме заедно, убедени са биолозите

Алма Давидова

Как да се осигури изхранването на населението на планетата, обсъдиха наскоро специалисти в областта на генетиката от различни страни на света.

След 30 години на човечеството ще се наложи да произвежда със 70% повече продукти, отколкото сега.

Как генното инженерство ще реши тази задача и защо учените съхраняват семена със столетна давност...?

Сега пред биолозите от различни страни стои една голяма задача: да създадат колкото се може повече устойчиви култури, които да са подходящи за храна.

Например учени от Новосибирск работят по най-съвременни направления на генетиката.

Единственото, което ни различава от другите колеги са климатичните условия. Така че и адаптацията на сортовете към тях е различна. Затова, докато работим заедно, ние винаги запазваме и своята оригиналност, пояснява завеждащата лабораторията по молекулярна генетика и цитогенетика на растенията към Института по цитология и генетика СО РАН, Елена Салина.

Например, за да се въведе нов сорт с нужните характеристики и да се изпита на полетата са нужни 10-15 години.

В лабораторията този процес може да се ускори няколко пъти. Главното е да се разбере, кой ген отговаря за един или друг признак - вкус, реколта или студоустойчивост. Тогава

учените сами ще могат да задават нужните параметри

- Можете да свържете елемента в структурата на генома. Така ще получите и потомци от кръстосване на пшеница. Можете веднага да изберете още на нивото на малките разсади тези, в които има необходимите признаци, и незабавно да работите с тях. Това означава, че не е необходимо да се отглеждат хиляда, когато може да работите с 20 разсада, казва Алексей Кочетов, директор на Института по цитология и генетика на СО РАН.

"Така че можем да произвеждаме повече добри продукти за по-малко време. Благодарение на това ние ще изхранваме всички хора по света, които всяка година стават все повече и повече ", казва водещият учен от Международния център за подобряване на царевицата и пшеницата Дипмал Сайгал.

За изхранване могат да помогнат и сортове, които са на няколко десетки години. Семената на такива растения се съхраняват в специални биобанки. Повечето от тях са нискодоходни и затова сега не растат в полетата. Такива семена носят и много други полезни свойства.

"Малък брой сортове растат в полетата - само 2 или 3, така че съществува голям риск да бъдат нападнати от някаква болест. Но ако имаме генетична банка, винаги можем да намерим сортове, които са устойчиви на това заболяване ", заключава Андреас Бернер, вицепрезидент на Европейската асоциация за изследване на растенията.

Учени от различни страни обсъдиха резултатите от работата на конференция на Института по цитология и генетика. Биолозите са сигурни в едно: глобален проблем могат да решат само заедно.

С молекулярна генетика на растенията се занимаваме повече от тридесет и пет години, казва завеждащата лаборатория към Федералния изследователски център, проф. Елена Салина
С молекулярна генетика на растенията се занимаваме повече от тридесет и пет години, казва завеждащата лаборатория към Федералния изследователски център, проф. Елена Салина