Топлинният стрес води до безплодие на свинете майки

09 юли 2019
Животновъдство
3294
Няма снимка
Свинете майки, подложени на топлинен стрес, лежат на пода или на други хладни повърхности
1 2 3 4
 

А продуктивността в свинефермите намалява и след като жегите отминат

 

Проф. Тами Браун-Брандъл

Служба за земеделски изследвания - САЩ

Свинете относително лесно се адаптират към промените на околната среда, което е особено ценно за тяхното оцеляване. Но при свинете майки тази адаптация се отразява на продуктивността и продължителността на стопанско използване. Повечето животни могат да отделят топлина в околната среда чрез потене и учестено дишане, които са двата най-важни инструмента за терморегулация. Но свинете не се потят и имат относително малки бели дробове. Заради тези физиологични ограничения и наличието на подкожна мазнина те се възприемчиви на топлинен стрес.

В САЩ ежегодното намаление на продуктивността на свинете е непосредствено свързано с повишените температури през юли и август. Но данните на производителите показват, че

ниската продуктивност на свинете майки

продължава чак до октомври.

Това означава, че около пет месеца в годината производителността в свиневъдните стопанства е под въпрос.

Освен това съвременните генотипи свине произвеждат значително повече топлина в сравнение с техните предци. Новите генетични линии свине изработват почти с 20% повече топлина в сравнение с животните, отглеждани в началото на 1980 г. Вероятно тази тенденция ще се запази и следващите години и изработването на топлина може да се увеличи с още 10%.

Когато свинята майка използва за терморегулация природни механизми приспособяване-съпротивление, то ресурсите за това са за сметка на другите функции на организма й. В резултат на това се влошава физическото състояние, наблюдават се безплодие, намалено млекопроизводство, както и с намалена оцеляемост и развитие на прасилата.

Най-разпространеният и напълно очевиден симптом на топлинен стрес при свинете майки е

намаленото потребление на фураж

и учестеното дишане. Намаленото потребление на фураж съкращава ендогенното (от вътрешен произход) изработване на топлина. Ако топлинният стрес продължава, то прекалено нараства потреблението на вода (повишени загуби на електролити!) и се натрупват образуващи се в организма киселини, което води до нарушение на киселинно-алкалния баланс. Това може да предизвика диария или в тежки случаи дори смърт.

Изследване на Pearce et al. проучва влиянието на топлинния стрес върху структурата и функционирането на храносмилателната система на свинете. Установено е, че оставането на свинете при температура от 35 градуса в продължение на 24 часа нанася значителни щети на предпазната функция на стомашно-чревния тракт и повишава равнището на ендоксините в кръвната плазма. Както отбелязват авторите на изследването, това може да доведе до увеличаване на риска от заразяване на животните с патогенни микроорганизми, особени при неподходящи условия на отглеждане. Когато температурата надвишава 24 градуса, в зависимост от влажността свинете майки могат да започнат да изпитват негативните последствия от топлинния стрес. При увеличаване на температурата в помещението до 25 градуса потреблението на фураж намалява с около 0,5 кг на ден.

Зоната на доброто самочувствие на свинете майки е в температурния диапазон 15-19 градуса.

Топлинният стрес влияе и на нерезите - води до намалено либидо, ниско количество на сперматозоидите, анормална сперма и намалено количество прасета в прасило.

При повишаване на температурата свинете майки ускоряват дишането си в опит да се избавят от топлината. Заради учестеното дишане свинете майки изразходват допълнително енергия. На практика свинята майка прави 15-20 вдишвания в минута.

Надвишаването на 40 вдишвания в минута очевидно свидетелства за това, че

свинята майка страда от топлинен стрес

Другите симптоми са:

* свинята майки лежи на пода или на други хладни повърхности;

* намалена физическа активност;

* търсене на вода или игра с поилката;

* намалено потребление на фураж.

Последните две седмици от бременността и първите 30 дни след опрасването са периодите, в които топлинният стрес може да има критично отрицателно влияние на количеството и оцеляемостта на прасенцата.

Бременните свине майки започват да изпитват топлинен стрес, когато температурата на околната среда надвиши 28 градуса. Загубата на топлина за сметка на изпарението от кожата на свинята е минимална, затова трябва да се използват високоефективни методи за намаляване на температурата в свинефермите през лятото.

КАК ДА ИЗБЕГНЕТЕ ПРЕТОПЛЯНЕ НА СВИНЕФЕРМАТА

*Вентилацията е най-ефективният инструмент за намаляване на топлинния стрес в свинефермите, който е достъпен за производителите. Засилете вентилацията и въздушния поток и проверявайте редовно охладителната система. Колкото повече въздух се движи, толкова по-добре.

Тунелните вентили

са особено подходящи за максимизиране на въздушния поток през помещението. Циркулационните вентилатори могат ефективно да преместват въздуха в помещението, като помагат за премахване на топлината от свинете. Те трябва да се използват в допълнение към правилната вентилация, а не вместо нея.

* Осигурете аварийно вентилационно оборудване. Тествайте вентилацията по график, за да сте сигурни, че всичко функционира правилно.

* Използване

на мъглуващи системи за охлаждане

в свинефермата. След като пръскачките се изключат, родилните боксове трябва да бъдат сухи, преди да се включат отново.

* Намалете плътността на отглеждане на животните.

* Водата е важна част от контрола на топлината. С повишаването на температурата прасетата ще консумират повече вода. Студената вода помага да се намали вътрешната телесна температура на прасето, както и да се замени загубената от дишането вода, която се повишава по време на топлинен стрес.

* Поддържайте

температурата на питейната вода възможно най-ниска

(около 10 градуса е идеалното положение, но е трудно постижимо).

* Избягвайте хранене на свинете в периода 10:00-16:00 часа (най-горещия период от деня).

* Допълнете дажбата на електролитите и антиоксидантите чрез питейната вода.

* Увеличете енергийната плътност на дневната дажба.

* Минимизирайте излишните несъществени аминокиселини и фибри (минимизирайки чревната ферментация и следователно производството на топлина).

* Увеличете достъпа на антиоксиданти и допълнително давайте витамин Е и фуражната добавка бетаин.

Още от Животновъдство
0

Заради африканска чума по свинете в камбоджанските провинции Ратанакири, Тбонгхмум, Свей-Рьенг, Такео и Кандал са загинали 3 211 свине, съобщава AsiaNews.

0

От момента на появата на АЧС във Виетнам опасното вирусно заболяване по свинете вече е потвърдено във всички провинции на страната с изключение на Нинтхуан, съобщава VietNam News.

0

 За 8 нови огнища на африканска чума по свинете през последната седмица в румънския окръг Гюргево, съобщава Adevarul. Службата по безопасност на храните (DSVSA) - Гюргево, съобщи,

0

От днес и армията се включва в засиления контрол върху придвижването на хора и превозни средства в зоните, в които са открити заразени с африканска чума прасета, съобщава БНР..

0

Стадо овце намери полянка със сочна зелена трева в парижкото предградие Сен Дени, съобщава Est Republicain. Те бяха доведени тук от участници в проекта "Градски пасторализъм".

Последни новини
0

Поредно нападение на кафява мечка в село Кладница беше регистрирано през последната седмица на месец юни, съобщи БНР. Животното е нападнало и унищожило четири пчелни кошера в пернишкото село,

0

За 18-ти път от 23 до 27 юли 2019 г. село Гавраилово ще бъде домакин на празникът, превърнал се в традиция. Производители и овощари от цялата страна ще се включат за пореден път на събитието "Златна

0

Сиво гниене се проявява чак до прошарване и узряване на гроздето. По зърната се появяват бледокафяви петна, от които кожицата лесно се обелва. При влажни условия, каквито настъпиха,

0

Атмосферното налягане ще е около средното за месеца. През нощта ще бъде ясно и тихо. Призори на места в източните райони ще се образуват краткотрайни мъгли. Утре ще е предимно слънчево.

0

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева се среща с инж. Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение Съюз на ловците и риболовците в България (НЛРС-СЛРБ),

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството в Народното събрание не прие предложението на БСП да бъдат преизчислени всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 юни 2016 г., съобщи БТА. Предложението е отхвърлено от депутатите с 15 гласа "против" и 81 "въздържал се". Преизчисляването да е периодично, поне на четири години, предвиждаха вносителите на промените в Кодекса за

Потенциално стотици самолети на "Боинг" от моделите 737 и 777 в света летят с опасни системи за управление, които са уязвими от мобилните телефони на пътниците, съобщава в четвъртък агенция Блумбърг нюз, цитирайки доклада за безопасност на Федералната авиационна администрация от 2014-а година. Уязвими от мобилните телефони са дисплейните

Всяка община трябва да определи място, на което да загробва убитите заради африканската чума свине. Такова указание е разпратила земеделската министърка Десислава Танева на местните власти, съобщи зам.-директорът на центъра за оценка на риска към МЗХГ д-р Илиян Костов. Той участва в церемонията „Образцова община“ на Северен централен регион,