Прави се във фаза грахово зърно

Ето кои са най-важните моменти, които трябва да се знаят преди да се извърши тази зелена операция:

* С колцуването се премахва пръстен от кората заедно с ликото.

* Прави се в основата на плодна пръчка или отделен летораст с гроздове.

* Използва се предимно при десертните сортове.

* Извършва се след като зърната са достигнали едрината на грахово зърно - това помага хранителните вещества да се насочат към гроздовете.

* Над колцуваното място не бива да има повече от 5-6 грозда.

* Внимание - това все пак изтощава до известна степен, затова се прилага не на всички, а на отделни лози. А на една и съща лоза е позволено да се прави през 3-4 години, не по-често.

* Когато се провежда по правилата, част от гроздето узрява по-рано и беритбата се разтегля.

По-ранното узряване на гроздето от десертните сортове може да се предизвика чрез колцуване.

Премахва се кората заедно с ликото под формата на пръстенче в основата на плодна пръчка или на отделен летораст.

Ширината на пръстенчето да е 1-5 мм.

За направата му професионалистите ползват специални ножици - колцувачи, но любителят може да си свърши работата и с обикновено лозарско ножче.

Операцията спира отокът на синтезираните в листата хранителни вещества към корените и ги насочва към ресите или гроздовете.

С колцуването може да се избегне и изресяването при сортовете, които проявяват такава склонност.