10 съвета за сенчеста градинка

06 юли 2019
Цветна градина / Полезни съвети
16074
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

Ако имате в градината си сенчест кът, за него трябва да подберете подходящи растения или предварително подготвени градински контейнери.

Сенчестата градинка е чудесно място за прекарване на горещите летни дни, особено ако сте се погрижили да създадете място за сядане и прохладно водно съоръжение. Вижте няколко основни съвета за сенчестите градинки, които ще помогнат при планирането и оформянето.

Създайте пътечка

Принципът "Разделяй и владей" важи с особена сила за сенчестата градинка, където всички сектори трябва да са обособени сами по себе си - те трябва да притежават онзи силен характер, който да ги накара да изпъкнат, въпреки ограничената светлина. Затова е добре да оформите поне една пътечка - от чакъл или с плочи, която да разделя визуално и тематично лехите. За да внедрите по-лесно пътечката в общия дизайн на екстериора, засадете няколко растения с кафеникав нюанс на листата, които да имитират цвета на плочника.

Намалете тревата

Всяка трева (освен орнаментните сортове), дори тази, която е селектирана специално за сенчести места, не може да се развива правилно без достатъчно слънчева светлина.

Затова, вместо да се мъчите да освежавате непрестанно местата с пожълтяла трева, оставете само едно малко парченце, около което да засадите сенколюбиви растения.

Друг вариант е да замените тревата с избрани видове пълзящи растения, които покриват земята, подобно на зелен килим.

Поиграйте си с текстурите

Създайте интересни акценти чрез различните текстури на растенията - съчетайте ги така, че да създадете контраст между нюансите, размерите и формата на различни растения, като това важи както за листата, така и за цветчетата им.

Изберете ярки нюанси

Тъй като сенчестите градинки страдат от липсата на слънчева светлина, всички цветове в тях изглеждат притъпени и ненаситени.

Балансирайте този недостатък като използвате растения в ярки нюанси - например жълто и златисто, които сякаш греят дори на сянка.

Така ще създадете впечатление за слънчеви отблясъци дори на места, където светлината е много оскъдна.

Засадете цъфтящи храсти

Не пренебрегвайте храстите, когато оформяте сенчестата градинка - изберете такива, които цъфтят в ярки цветове, които да освежат иначе притъпените нюанси в този кът.

За целта е особено подходящ пищният рододендрон, който предлага свежи вечнозелени листа и едри цветове в наситени тонове.

Добавете водно съоръжение

Ако разполагате с достатъчно място и средства, можете да изградите цяло поточе с циркулиращ механизъм за водата.

Ако обаче нямате тази възможност, можете да заложите на по-семплите решения - малко изкуствено езерце, градински фонтан или дори само баня за птички.

Ромонът на водата действа успокояващо и разнася хладина из цялата градинка.

Използвайте

архитектурни детайли

Изберете интересни и нестандартни архитектурни детайли, с които да декорирате сенчестата градинка.

Така ще освежите дизайна й и ще създадете акценти сред зеленината. За целта можете да изберете например няколко не много големи воденични камъка, керамични контейнери или каменни статуйки.

Засадете във височина

Засадете повече растения върху по-малко място, като оформяте градинката във височина. Това можете да направите посредством увивни растения и дървени решетки, върху които да се захванат те. Така не само ще добавите повече цвят в екстериора, но и ще създадете естествени кътчета за уединение. Можете например да засадите цветния клематис до малко дръвче, около което растението да се увие във височина върху стеблото му.

Изберете цветова схема

Използвайте максимално потенциала на цветовете, като изберете само един или два основни цвята.

Тук например господстват нюансите на розовото и тъмночервеното, допълнени с различните нюанси на зеленината на растенията.

Вмъкнете декоративни елементи

Създайте настроение в градината, като добавите ефектни акценти сред растенията. Тук например сред зеленината са разпръснати няколко сребристи сфери, които изпъкват ефектно на фона на изумрудения килим. Те са допълнени от цветни топки, пуснати да плуват свободно в малкото фонтанче в градинката.

ИДЕЕН ПРОЕКТ

Цветна леха в горичката

Списък на предложения за растенията:

A. Офиопогон (Ophiopogon planiscapus СNigrescensТ) - 3 броя

B. Бял дрян (Cornus alba 'Elegantissima') - 1 брой

C. Лилиум (Lilium) - 1 брой

D. Астилбе (Astilbe arendsii СFanalТ) - 6 броя

E. Хоста (Hosta СFrances WilliamsТ) - 1 брой

F. Хоста (Hosta sieboldiana) - 1 брой

G. Хоста (Hosta СHalcyonТ) - 1 брой

H. Папрат "Щраусово перо" (Matteuccia pennsylvanica) - 1 брой

I. Циганче (Impatiens walleriana) - 5 броя

Източник: bhg.com

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Тя не ги убива, а само ги отблъсква Дори да живеете на 8-мия етаж, има вероятност да се сблъскате с орди от безброй малки войничета. Защо са там и как са дошли не е ясно,

0

Предпазва резниците от гниене В състава на ароматния прах има много полезни вещества, някои от които се смятат за чудесен помощник при опитите за вореняване на резници.

0

Но задължително с 12 часа слънчево греене Канеленото дърво е непознато на нашия пазар дори сред колекционерите. Въпреки това не е невъзможно да се отглежда в контейнер.

0

Гони и сциаридните мушици в почвата Сигурно на всеки се е случавло да умори орхидея. Те лесно загниват при неподходящ воден режим или по-ниски температури. И тук на помощ идва канелата.

0

1. Обмислете добре идеята Искате да сътворите нова градина?Дали ще е зеленчукова, от която да берете екологично чисти продукти за масата? Или пък билкова? А защо не класическа цветна градина?

Последни новини
0

Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Средното възнаграждение на възрастните хора се е вдигнало с 54,32 лв. за 4 г. Таванът спестил 15 млн. лв. през миналата година Пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, както и за издръжка

Тв журналистката пак ще прави предаването си “Отблизо” по обществената телевизия и в новия тв сезон. Това обяви самата тя към своя публикация в инстаграм. Там показа кадри от сватбен ритуал, с който започва живота на всяко младо семейство в село Брезница. Те ще бъдат включени и в нейното издание. “Гледайте “Отблизо с Мира” от 15 септември

Ученици от семейства, пристигнали в Англия и Шотландия от Източна Европа, търпят нарастващи изблици на расизъм и ксенофобия, показва проучване, цитирано от “Гардиън”. Децата се оплакват, че учителите не само не ги защитават, но сами участват в тормоза или се подсмихват отстрани. 77% от запитаните казват, че са били жертва на малтретиране