Смело решение, особено от гледна точка на комфорта на любимката ви

Ще ви помогнем, като ви посочим кои начини за пренасяне на котка са неподходящи:

Държане на котката на ръце в автомобил

Крайно неподходящ вариант дори да сте в собствената си кола. Щом изпадне в паника, дори малкото безобидно, добродушно писенце се превръща в дращеща фурия. Нежеланите последици са безброй: взаимно нараняване, скачане дори в движение, отскубване по време на почивка, мъчително преследване и залавяне след много усилия. А често и загубване на самото животно.

Носене на котка в чувал

Чувалът всъщност пропуска достатъчно въздух, но не бива да бъде използван освен в изключително належащи случаи.

Има, разбира се, има и алтернативни вараинти при пътуване. Единият е картонени кашони

Ако кашонът е само от велпапе или друг лесно разрушим материал, той е непригоден. Устойчиви кутии от здрав картон могат да бъдат използвани за краткотраен пренос на малки котета.

За транспортиране на 10-седмично коте се препоръчва размерите на кутията да бъдат 30x30x30 см. Но кашонът не бива да бъде и прекомерно голям. Защото котката няма да има опора - ще се плъзга по дъното му. Важно условие е да бъдат направени достатъчен брой пролуки за въздух.

Чанти

Не бива да се използват чанти от въздухонепроницаем материал. Трябва да се има предвид, че в тъмните, тесни чанти (особено с пластмасово покритие) няма достатъчно въздух. И може да се стигне до прегряване на животното. Лапите на животното се изпотяват, а понякога котката дори се запъхтява.

За къси разстояния може да се използва чанта с цип, ако в нея влиза достатъчно въздух. Но ципът не бива да се затваря докрай. Оставя се малка дупка, а котката се поставя с главата по посока на този отвор.

Животното е много по-спокойно, когато нослето му безпрепятствено вдишва въздух от това място. Но да се внимава ципът да не се отвори. Щом подаде цялата си глава навън, котката е спечелила. Животното вече трудно може да бъде удържано.

За по-голяма сигурност над чантата може да се опъне добре закрепена мрежа срещу опити за бягство. Никога не бива да се оставя котка в чанта без надзор.