Всички цветя си имат силни и слаби страни. Например, английските мушката спират да цъфтят в най-големите жеги, летният гербер не отваря цветовете си, когато времето е мрачно, левизията ще страда при преовлажняване на почвата и дори може да загине, същото важи и за калдъръмчетата. Ако вече сте си изпатили с изброените цветя, ето някои по-нови и нетрадиционни предложения:

Винката обожава жегата

Хранете обилно, за да цъфти много

Catharanthus roseus е невероятно едногодишно цвете за нашите ширини. Цъфти обилно с красиви бонбонени цветове предимно в розови тонове. Листата са лъскави, а самото цвете можете да намерите в изправен и каскаден вариант.

Винката се отглежда лесно, стига да разберете какво точно изисква. Три са основните й желания:

1. Много топлина. Без нея се задържа растежът, а цветовете са значително по-малко и по-дребни. Възможно е пожълтяване на листата. Като казваме "много топлина", имаме предвид само нея. Преките слънчеви лъчи, особено в следобедните часове не са препоръчителни.

2. Редовно, но умерено поливане. Преполиването е пагубно за винката.

3. Редовно подхранване на десетина дни. В противен случай цветовете избледняват и издребняват, а самото растение залинява.

Лантаната е желязна

Напада я само белокрилката

Пеперуденото цвете вече е доста разпространено в търговската мрежа. Променливите цветове се харесват на любителите. Освен това растението се отглежда лесно. Няма нужда от много подхранване, но редовното поливане е задължително. Ако се случи лантаната да увехне, не се притеснявайте. Веднага след обилната поливка листата ще се възстановят, но не и цветовете. Затова избягвайте стресови ситуации.

Лантаната обича слънцето, но се справя и при частично засенчване. Следете за появата на белокрилка. Търсете мушиците и яйцата им по долната повърхност на листата. Вземайте мерки бързо, ако си имате неканени гости.