Пламен Кузманов споделя, че тъй като един земеделец не може да предвиди времето, той трябва да разполага с достатъчен ресурс от техника

Ивона Величкова

Дойде и този период в годината, когато земеделските производители излизат на полето, за да ожънат реколтата на своя труд. Това е и един чудесен повод да се видим с някои от тях и да поговорим за това как е минало отглеждането на културите, как се подготвят за жътвата и какви са очакванията им.

Така се срещнахме с Пламен Кузманов, управител на Ремусс ООД, който ни разведе из техническия си парк, за да ни покаже комбайните, подготвящи се да излязат на работа.

Кузманов отглежда традиционните земеделски култури - пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. И в зависимост от обстановката - малко бобови култури. Стопанството му е в размер на около 20 000 дка и се намира в землищата на Борован, Девене, Баница, Оходен, Малорад и Враца.

“Занимавам се със земеделие от 1992 г., но в такава обстановка като тази година не бяхме изпадали досега. Имам предвид тежката суша. От септември до началото на януари нямаше повече от 5-10 литра дъжд и есенниците започнаха доста трудно. Те бяха в много тежко състояние и поникнаха чак януари и февруари месец. За моите 27 години в земеделието това е прецедент”, сподели Кузманов.

Все пак той каза, че за толкова късно поникване посевите са в добро техническо състояние

Това е и благодарение на започналите валежи и разминаването с градушките.

“Мога да направя съпоставка с женската бременност. Гледаме пшеницата 9 месеца. За да се роди едно дете, също са необходими 9 месеца. А при нас периодът се съкрати на 7 месеца, даже и на 6”, обясни земеделецът от Врачанско.

По отношение на пролетниците той заяви, че са в добро състояние. “Поради сушата ми пропаднаха 1000 дка рапица, които обаче преорах.”

Стопанството на Кузманов е окомплектовано с пълния набор машини, като има и малко резерв. Впечатление ни направи техниката на Massey Ferguson и Fendt, която преобладаваше.

В момента на посещението ни работниците обслужваха комбайните, за да излязат на жътва в първия подходящ момент.

Всъщност тези Fendt-ове са първите по мярка 121. Но дотам помощта по отношение на техниката приключва. “Всичко се купува със собствени средства. А инвестиции са необходими всяка година за да имаш резерв. В противен случай, при една по-лоша година, си обречен на провал”, обяснява домакинът ни.

По въпроса за субсидиите Кузманов коментира, че те определено са помощ за тях, защото при производството на открито зависимостта от метеорологичните условия е твърде голяма. А това какво ще донесе утрешният ден е твърде непредвидимо. “Последните 5-6 години времето е хазартно. Миналата година беше много тежка за жътвата. Непрекъснато валеше. Половината продукция от есенниците беше съсипана и бяхме принудени да я продадем на по-ниски цени”,спомня си земеделският производител.

Той споделя, че тъй като един земеделец не може да предвиди времето, трябва да разполага с достатъчен ресурс от техника, за да може за кратко време да си свърши основната работа.

По отношение на съхранението Кузманов има временни складове в Борован и Девене, а във Враца силозно стопанство, което побира 7 500 тона

“Миналата година прибрах част от продукцията там, за да изчакам по-добри цени, които в действителност дойдоха”, разяснява той.

“Важно е да гледаме и себестойността, за да си направим сметка. Понякога продаваме и на загуба, но когато можем да изчакаме по-добри цени, го правим. Пазар за продукцията определено има, така че не се притесняваме от нейната реализация”, заключва Пламен Кузманов. А ние пожелаваме успешна и безпроблемна жътва!