Учени от водещи институти в Италия, Бразилия и Иран установиха, че соковете от ягодоплодни растения, поради тяхната мощна антиоксидантна активност, помагат в борбата със сърдечните заболявания и остеопорозата.

Сокът от къпини може да предотврати инфекции на бъбреците. Във всеки случай, лабораторни мишки, които са получили малко количество къпинов сок в диетата си, показват повишен имунитет към определени вредни фактори.

Ирански учени след провеждане на множество проучвания са стигнали до заключението, че сокът от червена боровинка значително намалява кръвното налягане и при редовно включване в диетата той дори може да понижи индекса на телесна маса.

Италиански учени обръщат внимание на това как сокът от боровинки влияе на превенцията и лечението на остеопорозата. Поради антиоксидантните си свойства, този сок забавя процесите, които водят до горните заболявания, и забавя стареенето на организма.