Продукти (за тестото): 2-3 чаени чаши брашно, 1 ч. ч. прясно мляко, 1 ч. лъж. суха мая, 1 суп. лъж. захар, щипка сол, 3 суп. лъж. олио, яйце за намазване отгоре
(за пълнежа): 0,7 кг кайма, 2 глави лук, 70 г масло, подправки за мляно месо на вкус
Приготвяне: Затоплете прясното мляко и в него разтворете маята. Добавете сол, захар, малко брашно до получаването на кашичка с консистенцията на палачинково тесто.
Оставете маята да се активира и тестото да удвои обема си. Добавете останалото брашно и накрая добавете маслото. Омесете тестото и го прехвърлете в дълбока купа. Покрийте с кърпа и оставете на топло място да се надигне.
През това време пригответе пълнежа. Запържете лука в маслото до златисто. Добавете мляното месо и подправките и запържете, но трябва да остане сочно.
Разточете тестото и оформете средно големи питки с дебелина около 0,5 см. Направете от двете страни срезове (виж на снимката), а по средата сложете от пълнежа. Издърпайте отрязаните краища и ги прихлупете. Притиснете и залепете ръбовете на полуотворени пайове.
Покрийте дъното на тава с хартия за печене и наредете пайовете. Отгоре ги намажете с разбитото с малко прясно мляко яйце. Оставете за 15-20 минути.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 30 минути.
Добър апетит!
Коментари