80% от общото потребление на фуражи в европейските животновъдни ферми се произвеждат в ЕС, което е положителен тренд, съобщава Еc.europa.eu.

Еврокомисията публикува последния си "Балансов отчет по фуражни протеини в ЕС", който съдържа комплексен обзор на фуражните запаси в ЕС. Публикацията е пряко свързана с изпълняването на изискването на изискването за развитието на производството на растителни белтъчини в ЕС, в което е отразено по какъв път трябва да се развива производството на такива белтъчини, за да е целесъобразно както икономически, така и екологично. Едно от предложенията, съдържащи се в този доклад, е усъвършенстване на анализа на пазарната ситуация и повишаване на прозрачността на пазарите чрез усъвършенстване на механизмите на мониторинг, което и доведе до появата на актуализиран балансов отчет с данни за запасите и доставките на фуражи, за търсенето на различни фуражни източници на белтъчини и техния оборот, като при това за първи път са включени данни за грубите фуражи.

Цифрите показват контраст между високото равнище на самоосигуреност с продукти с ниско съдържание на белтъчини - такива като грубите фуражи, и ниското равнище на такива продукти с високо съдържание на белтъчини - като соевите култури.

Ако говорим за съдържание на белтъчини, то балансовият отчет също показва, че в ЕС има високо равнище на на самоосигуреност с фуражи със съдържание на белтъчини под 15%, , както и с такива, в които съдържанието на белтъчини надвишава 50%. Това равнище съставлява 97% и 92% съответно. В същото време ЕС произвежда само 29% от потребяваните обеми фуражи със съдържание на белтъчини от 30 до 50%.