Прясното мляко се пастьоризира от над век и половина. Така то се обеззаразява и се удължава срокът му на съхранение. Но австралийският изобретател Джеф Хъстингс измисля нов начин на обработка на прясното мляко - без нагряване и консерванти, съобщава Ntdtv. При това продуктът може да се съхранява до 60 дни.
Това е съвсем нова технология, вероятно първата в света. Тя е алтернатива на пастьоризацията на млякото, казва изобретателят Джеф Хъстингс, който е и директор на компания Naturо All Natural Technologies.
То прилича на сурово мляко. Има много наситен, сметанов вкус. Поради това, че не се нагрява, запазва ензимите си.
Технологията е подходяща за краве, овче, козе и камилско мляко.
Процесът убива повече патогени, отколкото при пастьоризацията. Не включва добавки или консерванти.
Три години е отнела разработката на новата технология. Тя вече е одобрена от Регулатора по безопасност на млечната продукция в австралийския щат Виктория. А компанията, основана от Хъстингс, е получила международен патент за изобретение.
Предоставиха ни достатъчно данни, които показват, че предложения от тях начин е също толкова ефективен, колкото и традиционната пастьоризация или дори още по-ефективна, казва Андрю Уилсът, сътрудник в Dairy Food Safety.
Фермерите от щата Куинсланд смятат, че новата технология ще бъде полезна за млечната индустрия.
Това дава надежда за бурно развитие на отрасъла. Мисля, че това ще се превърне в отлична възможност за износ в Азия, казва Матю Трейс, зам.-председател на Съюза на млекопроизводителите.
Изобретателят не разкрива тайната на новата технология. Само казва, че тя е по-щадяща за млякото.
Сега компанията му води преговори за изграждане на заводи в щатите Куинсланд, Виктория и Тасмания. Планирано е млякото, произведено по новата технология, да се появи в австралийските магазини още догодина.
Коментари