Компании кандидатстват и на евроравнище за грантове от 2,5 млн. и капиталова инвестиция до 50 млн. - вече чрез интервюта, а не с проекти на хартия, оценяват ги частни експерти, а не членове на ЕК

Диана Ванчева

Съвсем нови подходи на разглеждане и на финансиране на успешни иновативни проекти и идеи представи пред българските компании, изследователи и научни институти Кийт Секейра, старши съветник от екипа на европейския комисар по въпросите на изследванията, науката и иновациите Карлош Моедаш.

В представителството на Европейската комисия (ЕК) в София той обясни какви проблеми е решил в последните 1-2 г. Европейският съвет по иновации, какви новости е въвел в сегашния програмен период и какво залага за следващия след 2020 година.

Според Секейра сега инициативите по “Хоризонт 2020” минават вече през нялоко сектора и се подчиняват на нови облекчени правила за разглеждането и финансирането им, за което много компании още не знаят.

Целта е на кандидатите да се предоставят не само грантове, но вече и рисков капитал, за да развият по-бързо дадена идея.

Досегашният анализ на внедряването на иновации в Европа е предизвикал тази промяна, защото е показал, че има слаби моменти, които пречат на процеса, каза той.

Например констатирано е, че на територията на ЕС липсват достатъчно иноваторски компании, макар че на континента е налице широка научна и изследователска база.

Второто слабо звено е финансирането на компаниите и стартъпите и при частно публичното партньорство. Същото се забелязвало и в България - има развити дружества, но също са малко и освен това не са свързани по никакъв иновативен начин помежду си.

Според Секейра що се отнася до предоставянето на венчър (рисков) капитал, който създава предпоставките за развитие, европейските държави чувствително изостават и

САЩ вече изпреварват Европа по този показател цели 6 пъти

Т.е. в ЕС процентът му е 2%, а зад океана е 12%.

Отчита се, че и Китай напредва много бързо в това отношение и вече също изпреварва европейските бизнеси.

Не по-добро е положението при цифровите иновации - Европа остава в много по-слаба позиция спрямо САЩ и Азия, каза Секейра.

Един от направените изводи след тази нелицеприятна статистика е, че слабостите трябва да се търсят както в различните звена и институции, така и във водената политика по финансиране и разясняването ѝ.

Защото много от стартиращите европейски бизнеси са казали, че дори и не са чували, че имат право да искат финансиране и съответно не са наясно как да кандидатстват за него.

Затова ние изцяло променихме подхода, каза съветникът на комисаря и привлякохме най-известните венчър капиталисти които са изградили най-големите компании. Те ни помогнаха като за начало да поставим основите на най-важното. А то е...

Стигнахме с предложения до най-високото политическо ниво, ангажирахме и президенти. Личности като френския президент Макрон и други лидери на държави членки се отзоваха и седнаха на една маса да обсъждат важната тема. Вече са твърдо убедени, че това е най-голямото предизвикателство пред Европа, за да не продължава да изостава, разказа Секейра.

Какво е направено?

Опростени са схемите, по които се кандидатства

Улеснен е и начинът за предоставяне на стартов капитал. Решено е, че занапред няма да има дългосрочни иновативни проекти, а те ще бъдат такива, че до няколко седмици кандидатът да получи отговор и най-много до 6-7 седмици да вземе своя грант.

Ще има и регионални иновативни центрове с назначени програм-мениджъри за държавите членки, за да улесняват процеса.

Секейра съобщи още, че съветът по иновации има за цел Европа да заеме шампионски позиции. За целта се предлага сегашното финансиране за иновации от 1,2 млрд. евро в близките години да стигне 10 млрд.евро.

Има и новина: За получаване на подкрепа за внедряване на иновации вече ще може да се кандидатства по всяко време и без да се уточнява за кои периоди в кои сфери трябва да бъдат разработките.

Въведени са и интервютата, обясни Секейра. Те заместват кандидатстването с проекти на хартия, с които се губи много време и труд.

Следващата новост е, че са привлечени и стотина предприемачи, които и досега са свършили немалко работа.

Направили са 500 интервюта и са финансирани вече 250 компании

През 2019 г. са пуснати и пилотни проекти по “Хоризонт 2020”, конкретно чрез инструмента на програмата за малките и средни предприятия.

Те вече могат да кандидатстват както за грант от 2,5 млн. евро, така и за капиталова инвестиция до 50 млн. евро.

Занапред не екипи на ЕК ще следят и оценяват иновативните проекти, а експерти, които са привлечени, защото разбират от дадени теми.

Какво още ще въвежда

Европейският съвет по иновации

Официален консултативен съвет ще следи и отговаря специално за по-гъвкавото финансиране и за предоставянето не само на безвъзмездна помощ, а и на рисков капитал.

Компаниите могат да се състезават първо на национално ниво в държавата, в която работят, но и да прескочат и да преминат на европейско равнище за финансиране. Ако са получили национално одобрение, ще имат повече бонус точки на равнище ЕС.

Предвижда се всичко това силно да засяга и земеделието и новите разработки в него - приоритет ще бъдат нови работни места и намиране на пазари.