Европейският говедовъден сектор е под заплаха, ако вносната квота бъде увеличена до 99 000 т, съобщава Euromeatnews.

Ирландия, Франция, Полша и Белгия са против търговското споразумение със страните (Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венецуела) от МЕРКОСУР при условията, които в момента са предмет на преговори, а именно квотата за внос на говеждо месо в ЕС да се увеличи от 70 000 до 99 000 т.

Премиерът на Ирландия, президентът на Франция, премиерите на Полша и на Белгия изпращат съвместно писмо до председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, за да го предупредят за опасността, която представлява търговското споразумение с южноамериканските държави от блока МЕРКОСУР, съобщава Farmer Journal.

В писмото се призовава да не се допуска каквото и да е увеличение на квотите за говеждо, птиче месо, захар и етанол при сделката с МЕРКОСУР.

Тази седмица еврокомисарят по земеделие Фил Хоган каза, че обемите на квотите, искани от страните от МЕРКОСУР, не са реалистични. И че работи с еврокомисаря по търговия Сесилия Малстрьом, за да се опитат да "смекчат" тези изисквания.

Следващият етап от преговорите на високо равнище са планирани за следващата седмица. Фил Хоган каза, че ЕС и МЕРКОСУР ще имат споразумение до 25 юни с "правилното положение на нещата". Но сделката трябва да бъде одобрена от всички страни-членки на ЕС, преди да влезе в сила.

Снимка: That's Farming