Осигурете на овцете по пладне сянка

22 юни 2019
Домашна ферма
10935
Няма снимка
Пладнуването спасява овцете в жегите
 

А при паша слънцето трябва да е откъм гърба на животните

Летните горещини вече започват. Те се отразяват зле на здравето и продуктивността на овцете. Високите температури, на които животните са изложени на пасището, може да доведат до:

топлинен стрес, изразяващ се в намален апетит;

учестено дишане и сърцебиене.

Ако овцете не са на сянка в най-горещата част на деня, може да се стигне и до слънчев удар, силна възбуденост, треперене и спазми.

Слабото място на овцете е голата глава

Вълната предпазва тялото им от жарките лъчи. Но голата глава на овцете бързо се нагрява и животните инстинктивно търсят начин да я предпазят.

А когато им стане много горещо, овцете се скупчват на едно място. И се стараят да прикрият главите си под тялото на друга овца от стадото. Те изпадат в полусънно състояние и дишането им се учестява. Вследствие на това (с издишаните водни пари се отделя много вода) овцете се обезводняват

Те губят апетит и вследствие на това остават гладни. За да предотвратите това, овцете трябва да се пасат, докато е хладно:

сутрин възможно най-рано - до 9-10 часа;

от 17 до 21-22 часа;

нощната паша също е добро решение.

По време на паша животните трябва да са ориентирани спрямо слънцето така, че главите им да не са обърнати срещу него.

А при пладнуване трябва да им осигурите сянка - най-често под клоните на голямо дърво, под навес, или сенник.

Водопоят е изключително важен

Животните трябва да се поят 3-4 пъти на ден. А през нощта водата трябва да е на воля. Не бива да се забравя и каменна сол за близане.

Още от Домашна ферма
0

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

0

Жаркото слънце е смъртоносно за тях В жегите водоплаващите птици може да получат слънчев/топлинен удар. Това особено се отнася до подрастващите птици, изложени на пряко слънчево греене.

0

Смяната на перата може да продължи 3 месеца Ако нямате опит в отглеждането на кокошки, не бива да се тревожите. ова е естествен процес на обновяване на перушината.

0

Въпреки че вече всеки стопанин има нужда от помощник Дневната дажба на магарето трябва да бъде: * сено (ливадно) - 2-3 кг; * слама/царевичак (ситно нарязани) - 1-2 кг; * концентриран фураж - 0,

0

Дрождираните фуражи се смесват със смлени брашнести фуражи до пръхкавост За дрождиране се използват самостоятелно или смесени: * смлени зърнени храни; * трици и * сварени картофи.

Последни новини
0

Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Средното възнаграждение на възрастните хора се е вдигнало с 54,32 лв. за 4 г. Таванът спестил 15 млн. лв. през миналата година Пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, както и за издръжка

Тв журналистката пак ще прави предаването си “Отблизо” по обществената телевизия и в новия тв сезон. Това обяви самата тя към своя публикация в инстаграм. Там показа кадри от сватбен ритуал, с който започва живота на всяко младо семейство в село Брезница. Те ще бъдат включени и в нейното издание. “Гледайте “Отблизо с Мира” от 15 септември

Ученици от семейства, пристигнали в Англия и Шотландия от Източна Европа, търпят нарастващи изблици на расизъм и ксенофобия, показва проучване, цитирано от “Гардиън”. Децата се оплакват, че учителите не само не ги защитават, но сами участват в тормоза или се подсмихват отстрани. 77% от запитаните казват, че са били жертва на малтретиране