В проучените публикации за използването на оксалова киселина в борбата с акара Вароа се препоръчва прилагането й, когато в пчелното гнездо няма пило, обяснява д-р Милан Стоянов във в. "Пчела и кошер".

Съображенията за това са да се получи по-добър резултат от третирането (намиращите се паразити в какавидите са недосегаеми от киселината) и да не даде отрицателно отражение върху откритото пило.

Според някои специалисти използването на киселината в семейства с пило води до намаляване на самките Вароа от 37 до 65%. А в семействата без пило през есенния период - от 90 до 97%.

И тук не се говори за последиците от киселината върху пилото, а се съветва да се използват лепливи постелки в дъното на кошерите с цел задържане на живите самки Вароа. Не прилагам оксалова киселина при наличие на пило в пчелното гнездо и смятам, че това по изключение е допустимо само при опаразитяване, застрашаващо живота на семейството, уточнява д-р Милан Стоянов. А за да не стига до такава ситуация, е препоръчителна целогодишна борба с тази напаст.