Може да причини тотални загуби

Доматеният миниращ молец е установен през 2009 г. с помощта на феромонови уловки в Южна България. Постепенно се разпространява в цялата страна и вече се очертава като сериозен вредител по доматите.

Гъсеницата на доматения молец минира листата, стъблата, впоследствие се вгризва в плода, причинявайки значителни загуби, като загубите могат да достигнат 100%.

Въпреки че напада най-силно доматите, молецът вреди и по патладжан, пипер и картофи, както и по други културни и диви растения от сем. Картофови. В Италия е установен и по фасул.

Развитие на неприятеля

В зависимост от температурата едно поколение се развива за 30-40 дни, което позволява на неприятеля да се намножи много бързо. Гъсениците не изпадат в т. нар. диапауза за дълго време, ако има достъпна храна.

След като премине пълното си развитие, гъсеницата обикновено напуска мината, за да какавидира. Понякога гъсеници от последните възрасти могат да се открият извън мината или плода.

Какавидирането се извършва в почвата, както и на повърхността на листата или в мината. Видът зимува като яйце, какавида или възрастно.

Пеперудите са активни през нощта, а през деня се крият между листата.

ВНИМАНИЕ!

Само за няколко години от съвсем непознат вредител доматеният молец се превърна в сериозна заплаха за доматените растения не само в професионалните насаждания, но и в любителските градини

Запазва се в оранжерии

Неприятелят може да се запази в студените месеци единствено в оранжерии с домати или други подходящи култури, в които има целогодишно производство.

През лятото и началото на есента популациите, които се срещат на открито, могат да заразят оранжерии, в които досега неприятелят не е установен.

За съжаление доматеният молец лесно се пренася с помощта на хора. Тава става с дрехите на работещите, с посадъчен материал от заразени оранжерии, при пренасяне на заразени плодове, както и чрез консуматори, които изхвърлят повредени плодове.

Гъсеницата вреди по всички надземни части

Симптомите са характерни и лесно се разпознават

Доматеният миниращ молец напада всички надземни части на растението, като това може да стане във всяка една фенофаза.

Тъй като в култивационните съоръжения условията позволяват непрекъснато развитие, могат да се установят всички стадии на неприятеля.

Гъсениците предпочитат най-много листата и стъблата, но могат да се открият също в или под китката с плодове и в самия плод като малки купчинки от екскременти се намират често около входа.

Най-характерните симптоми за наличие на молеца са мините с форма на безцветни петна по листата, в които могат да се видят гъсеници и черни гранулирани екскременти.

При силно нападение листата изцяло загиват, а мините по стъблото причиняват деформация на растението. Повредите по плодовете са входни рани за развитие на болести. 

ПРОСЛЕДЯВАНЕ

Чрез използване на феромонови уловки може да се установи наличието на мъжки пеперуди на доматения миниращ молец

Каква трябва да е борбата

Спазват се добри практики на отглеждане

Борбата с доматения миниращ молец е много трудна, но все пак е необходимо да се приложат някои агро- и химически мерки. Използването на феромонови уловки е сигурен метод за откриване наличието на молеца.

За химична борба е могат да се използват различни инсектициди. Подходящи са: уорант 20 СЛ - 0,05%, пикадор 20 СЛ - 0,05%, моспилан 20 СП - 0,02%, децис 2,5 ЕК - 0,05%, нимазал Т/С - 0,3%, и др.

От агротехническите практики: добри обработки, сеитбооборот с култури, различни от сем. Картофови, разораване, подходящо подхранване, поливки, унищожаване на заразените растения и растителните остатъци. При откриване на ларви на доматен миниращ молец или повреди по всяко време от вегетацията нападнатите части се изнасят и унищожат, за да се прекъсне цикълът и неприятелят да не може да завърши развитието си.

Ако попаднете на повредени от доматения миниращ молец домати, не ги изхвърляйте. Първо унищожете гъсениците и какавидите.