Доматеният молец е сериозен неприятел

23 юни 2019
Зеленчуци
37431
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Може да причини тотални загуби

Доматеният миниращ молец е установен през 2009 г. с помощта на феромонови уловки в Южна България. Постепенно се разпространява в цялата страна и вече се очертава като сериозен вредител по доматите.

Гъсеницата на доматения молец минира листата, стъблата, впоследствие се вгризва в плода, причинявайки значителни загуби, като загубите могат да достигнат 100%.

Въпреки че напада най-силно доматите, молецът вреди и по патладжан, пипер и картофи, както и по други културни и диви растения от сем. Картофови. В Италия е установен и по фасул.

Развитие на неприятеля

В зависимост от температурата едно поколение се развива за 30-40 дни, което позволява на неприятеля да се намножи много бързо. Гъсениците не изпадат в т. нар. диапауза за дълго време, ако има достъпна храна.

След като премине пълното си развитие, гъсеницата обикновено напуска мината, за да какавидира. Понякога гъсеници от последните възрасти могат да се открият извън мината или плода.

Какавидирането се извършва в почвата, както и на повърхността на листата или в мината. Видът зимува като яйце, какавида или възрастно.

Пеперудите са активни през нощта, а през деня се крият между листата.

ВНИМАНИЕ!

Само за няколко години от съвсем непознат вредител доматеният молец се превърна в сериозна заплаха за доматените растения не само в професионалните насаждания, но и в любителските градини

Запазва се в оранжерии

Неприятелят може да се запази в студените месеци единствено в оранжерии с домати или други подходящи култури, в които има целогодишно производство.

През лятото и началото на есента популациите, които се срещат на открито, могат да заразят оранжерии, в които досега неприятелят не е установен.

За съжаление доматеният молец лесно се пренася с помощта на хора. Тава става с дрехите на работещите, с посадъчен материал от заразени оранжерии, при пренасяне на заразени плодове, както и чрез консуматори, които изхвърлят повредени плодове.

Гъсеницата вреди по всички надземни части

Симптомите са характерни и лесно се разпознават

Доматеният миниращ молец напада всички надземни части на растението, като това може да стане във всяка една фенофаза.

Тъй като в култивационните съоръжения условията позволяват непрекъснато развитие, могат да се установят всички стадии на неприятеля.

Гъсениците предпочитат най-много листата и стъблата, но могат да се открият също в или под китката с плодове и в самия плод като малки купчинки от екскременти се намират често около входа.

Най-характерните симптоми за наличие на молеца са мините с форма на безцветни петна по листата, в които могат да се видят гъсеници и черни гранулирани екскременти.

При силно нападение листата изцяло загиват, а мините по стъблото причиняват деформация на растението. Повредите по плодовете са входни рани за развитие на болести. 

ПРОСЛЕДЯВАНЕ

Чрез използване на феромонови уловки може да се установи наличието на мъжки пеперуди на доматения миниращ молец

Каква трябва да е борбата

Спазват се добри практики на отглеждане

Борбата с доматения миниращ молец е много трудна, но все пак е необходимо да се приложат някои агро- и химически мерки. Използването на феромонови уловки е сигурен метод за откриване наличието на молеца.

За химична борба е могат да се използват различни инсектициди. Подходящи са: уорант 20 СЛ - 0,05%, пикадор 20 СЛ - 0,05%, моспилан 20 СП - 0,02%, децис 2,5 ЕК - 0,05%, нимазал Т/С - 0,3%, и др.

От агротехническите практики: добри обработки, сеитбооборот с култури, различни от сем. Картофови, разораване, подходящо подхранване, поливки, унищожаване на заразените растения и растителните остатъци. При откриване на ларви на доматен миниращ молец или повреди по всяко време от вегетацията нападнатите части се изнасят и унищожат, за да се прекъсне цикълът и неприятелят да не може да завърши развитието си.

Ако попаднете на повредени от доматения миниращ молец домати, не ги изхвърляйте. Първо унищожете гъсениците и какавидите.

Още от Зеленчуци
0

От това как ще се приберат зеленчуците, зависи да се запазват вкусовите им качества, а освен това се съхраняват по-дълго време. Най-добре е зеленчуците да се берат в хладните часове на деня,

0

Кожицата им трябва да е здрава Прибирайте картофите, когато стъбла и листа са изсъхнали. Това значи, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.

0

Извършва се внимателно През август късните домати продължават да растат усилено. В този период се формира второто стъбло на двустъблените растения. Доматите от това производство също се колтучат.

0

През цялата си вегетация празът изисква много вода. Затова поливайте редовно растенията, за да образуват дебели и качествени стъбла. Освен тона ви припомняме, че празът има нужда и от други грижи. .

0

Пиперът определено е влаголюбива култера. Логично е в топлото време растенията да се поливат повече. Разбира се, необходимо е да напоявате с мярка, тъй като излишната влага, също е вредна. .

Последни новини
0

Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Средното възнаграждение на възрастните хора се е вдигнало с 54,32 лв. за 4 г. Таванът спестил 15 млн. лв. през миналата година Пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, както и за издръжка

Тв журналистката пак ще прави предаването си “Отблизо” по обществената телевизия и в новия тв сезон. Това обяви самата тя към своя публикация в инстаграм. Там показа кадри от сватбен ритуал, с който започва живота на всяко младо семейство в село Брезница. Те ще бъдат включени и в нейното издание. “Гледайте “Отблизо с Мира” от 15 септември

Ученици от семейства, пристигнали в Англия и Шотландия от Източна Европа, търпят нарастващи изблици на расизъм и ксенофобия, показва проучване, цитирано от “Гардиън”. Децата се оплакват, че учителите не само не ги защитават, но сами участват в тормоза или се подсмихват отстрани. 77% от запитаните казват, че са били жертва на малтретиране