Норвегия към момента е най-голямата нация в света на китолова, убивайки повече китове през последните две години, отколкото Япония и Исландия заедно. Нов доклад, публикуван миналата седмица, призовава международната общност да отговори на системните усилия на Норвегия да отслаби правилата за управление и да подобри пазарните условия за своите китоловци.

"Замразени във времето: как модерната Норвегия се е вкопчила в миналото си", издаден от Института за хуманно отношение към животните (AWI), OceanCare и Pro-Wildlife, описва подкопаването на Норвегия на забраната за търговския китолов на Международната комисия по китолов (IWC) и разкрива растежа на търговията с продукти от китове. Тези пратки - някои от които са преминали европейски пристанища по пътя към Япония, играят ключова роля в поддържането на норвежката китоловна промишленост.

"Като една от най-модерните и проспериращи страни в света, китоловът на Норвегия е анахронизъм", каза д-р Сандра Алтер, биолог в ProWildlife. "Клането на китове за ядене и търговия няма място в Норвегия и служи само за намаляване на международната репутация на страната."

Норвежкото правителство финансира редица проекти както за насърчаване на вътрешните продажби на китови продукти, така и за разработване на алтернативни търговски продукти, получени от китове, включително хранителни добавки, лекарства и козметика. През 2015 г. компанията Myklebust Hvalprodukter обяви старта на серия от нови продукти, получени от китово масло, включително крем за кожа.

"Ние бяхме зашеметени, че норвежката китолова компания активно продава продукти за здраве и красота, произведени от китово масло", казва Сюзън Милауд, изпълнителен директор на AWI. "Това не е 18-ти век. Неразбираемо е, че такава модерна нация произвежда кремове за кожа, произхождащи от една по своята същност жестока индустрия."

Докато дипломатическият натиск е върху Исландия и са предприети международни правни действия срещу Япония за техните китоловни програми, докладът подчертава, че Норвегия до голяма степен е била подмината от международно внимание и критики.

"IWC официално не коментира китоловството на Норвегия от 2001 г. насам и международната общност не е представила демарш на Норвегия от 2006 г. насам", заяви Зигрид Любер, президент на OceanCare. "Докато това остане така, Норвегия ще продължи да оставя Исландия и Япония да поемат натиска за китолова и ще продължи дейността си както обикновено."

Докладът описва усилията на норвежката китоловна индустрия да отвори пазарите на Япония за китовите си продукти и да отговори на проблемите, свързани с качеството, тъй като много от норвежките доставки на китове са били отхвърлени от Япония поради замърсяване. Инспекторите от Kyodo Senpaku Kaisha (компанията, оперираща японската китоловна флота) са наблюдавали преработката на китовото месо на борда на редица норвежки китоловни пътувания.

"Замразени във времето" завършва с препоръчителни действия, които IWC и правителствата на страните членки трябва да предприемат, за да принудят Норвегия да преустанови търговския китолов и търговията с китови продукти.