Пчелният мед се насипва и съхранява в съдове от подходяща за хранителни цели ламарина или пластмаса. След един ден отгоре на съдовете се образува пяна от мехурчетата въздух и восъчни частици, размесени с меда при центрофугирането. Тази пяна се обира в отделен съд и се консумира или дава обратно на пчелите. През няколко дни е добре медът да се разбърква с триъгълна пръчка или електрическа бъркалка. Разбъркването е предпоставка за по-фина кристализация. След 10-15 дни на повърхността изплуват и останалите восъчни частички и могат също да се оберат внимателно, съветва  ст.н.с. д-р Боян Първулов на nbps.press.bg.

Пчелният мед се съхранява в добре затворени съдове в сухи и хладни помещения. Понеже е силно концентриран захарен разтвор той е хигроскопичен и поема влагата, в резултат на което се овлажнява отгоре в съда и вкисва. В помещенията за съхранение на мед не трябва да се съхранява сирене, туршии, нефтопродукти и други отделящи миризма неща, защото медът поема миризмата им.

Внимание! При продължителното съхранение на празните пити през есента и зимата да не се използва нафталин за предпазването им от молци. Той е абсолютно забранен!