Непреки методи за придаване на пчелни майки

25 юни 2019
Пчеларство
7875
Няма снимка
Придаване на майки с помощта на обикновени транспортни клетки - осигуряват механична изолация от потенциално агресивни пчели и уеднаквяване на мириса.
 

Непреките методи за придаване предполагат временна изолация на майката от пчелите-рецепиенти посредством приспособления, обяснява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд.

2. 1. Придаване с клетки.

- Придаване на майки с помощта на обикновени транспортни клетки - осигуряват механична изолация от потенциално агресивни пчели и уеднаквяване на мириса.

- С клетка на Шантри. Освен горното, позволява по-ранно навлизане и излизане на пчели-рецепиенти в клетката от единия вход, които разпространяват специфичните феромони на майката, без опасност за нея и има и втори - за излизане на майката.

- С клетка тип „Калпаче”. Тя поставя майката в по-естествена среда и освен изолация и уеднаквяване на мириса, позволява да приравни физиологичното си състояние към това на приемащия кошер, като започне да снася яйца.

2. 2. Придаване с изолаторна рамка. Тя разширява възможностите на клетката “Калпаче” с повече пространство за снасяне, но и осигурява добронамерена свита от новоизлюпени пчели.

2. 3. Придаване с инкубирани пчели. Майката се поставя в корпус със зряло пило и подходящи температурни условия. Този метод се смята за най-сигурния за придаване на майки, като процентът на приемане клони към 100 и е най- трудоемък.

2. 4. Придаване с временни отводки. Методът осигурява приемащи млади пчели и голяма възможност за снасяне, но при по-малко влагане на труд от предходния.

2. 5. Придаване с нетипични отводки :

- Чрез формиране на псевдоотводка в пределите на титулярното пчелно гнездо.

- С безпитна отводка, по метода на “затворен стартер”.

Още от Пчеларство
0

Състояние на кошера без отваряне - съветите към пчеларите са на pchelar.eu. 1. Ако на преградната дъска има лазене, стрелкане една към друга, лутане без летеж - липса на майка 2.

0

И може да се свалят магазините, за да събират пчелите хранителни запаси за зимата Ако април е условният старт на пчеларската година, то би следвало юли да е нейният край.

0

Външният вид не е най-важният фактор за определяне качеството на пчелната майка. Освен ако майкопроизводителите не търсят цвета като фактор при продажбите.

0

0 Когато маточниците в производствена единица са прекалено много, това ще доведе до по-лошото им подхранване и отглеждане. А оттам и до по-малки и по-лошо продуктивни майки.

0

Поредно нападение на кафява мечка в село Кладница беше регистрирано през последната седмица на месец юни, съобщи БНР. Животното е нападнало и унищожило четири пчелни кошера в пернишкото село,

Последни новини
0

Атмосферното налягане ще се задържи почти без промяна - малко по-високо от средното за месеца. Ще бъде слънчево, след обяд с купеста, над планинските райони от Западна и Централна България и

0

По принцип скакалците са насекоми, които често виждаме в градината, но рядко се намножават толкова, че да станат сериозен вредител по културите. Мароканският скакалец е видът,

0

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки

0

Продукти: 2 ч. чаши нискомаслено кисело мляко (1%), ако искате можете да използвате и айрян, 6 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, 1 вр.

0

Специалисти от Националната служба за съвети в земеделието и фермери от района на Троян присъстваха на демонстрация на иновативна технология за превенция от болести и неприятели и защита от

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Великобритания има само трима потенциални доставчици на 5G оборудване и технологии, включително китайския телекомуникационен гигант „Хуауей", и ограничаването им до два ще доведе до „по-слаба устойчивост и по-ниски стандарти за сигурност", се казва в заключение на Комисията за разузнаване и сигурност към британския Парламент.

Имаме екипите, които да се занимават и в трите посоки - риалити, сериал и игрален филм. Сериозно мислим поне за два от тези три варианта Това интервю е част от по-голям материал, озаглавен “Господари на сериалите” - “кавър стори” на новия брой на списание TREND, което ще е на пазара от понеделник.

От рокли на точки до такива, наподобяващи мъжки костюм - 2019 година обещаваше много и различни модни трендове, пише "Инсайдър". Някои от тях обаче се оказаха с "кратък срок на годност" и още в средата на годината се превърнаха в демоде. В началото на годината например, като че ли всеки имаше малки слънчеви очила.