Кои са начините за придаване на майки

24 юни 2019
Пчеларство
11745
Няма снимка
При преките методи се осъществява директно пускане на новата майка през входа или на питата, при подходящи условия за това.
 

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд.

1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на питата, при подходящи условия за това. За успешното прилагане на преките придавания от решаващо значение е наличието на няколко задължителни условия. Въз основа на тях са разработени няколко варианта на такава замяна.

1. 1. Подмяна на стара майка със снасяща млада. Осъществява се, като старата майка от основното семейство се отстранява, а на нейно място се поставя младата. Варианти на метода са приемащото семейство да се подпуши предварително и/или да се изтръскат пред входа няколко негови пити и в потока на влизащи, и перпелящи пчели да се пусне новата майка и да се тръсне питата с нейните си пчели.

1. 2. Замяна на стара майка с неоплодена. 

- Прави се след 5-6-дневно осиротяване, когато се пуска току-що излюпена майка. Делът на приемането е около 70-80%.;

- Прави се “безнадеждно осиротяване” за 2 дена и неоплодената майка се пуска в кошера. Вариант на метода е пускането да става сред прибиращите се , предварително изтръскани пчели. Приемът на такава майка е около 90-95%.

1. 3. Замяна на старата майка в естествен рой. Пчелите на роя се заставят да преминат през разделителна решетка, майката се преценява и ако е негодна, се отстранява, а през входа се пуска млада майка.

1. 4. Асистирано пряко придаване на майки - подпомагано придаване с химически средства:

- С етилов етер. Установените резултати са приети 94.4% от оплодените майки и 93.5 от неоплодените и 100% от търтовъчните семейства (21 бр.) са били приети успешно.

- С противовароатозния препарат екостоп.

- С намазване на майката с мед, с пчелно млечице, търтеев сок, измиване във вода, светлина над кошера вечер и др.

Още от Пчеларство
0

Състояние на кошера без отваряне - съветите към пчеларите са на pchelar.eu. 1. Ако на преградната дъска има лазене, стрелкане една към друга, лутане без летеж - липса на майка 2.

0

И може да се свалят магазините, за да събират пчелите хранителни запаси за зимата Ако април е условният старт на пчеларската година, то би следвало юли да е нейният край.

0

Външният вид не е най-важният фактор за определяне качеството на пчелната майка. Освен ако майкопроизводителите не търсят цвета като фактор при продажбите.

0

0 Когато маточниците в производствена единица са прекалено много, това ще доведе до по-лошото им подхранване и отглеждане. А оттам и до по-малки и по-лошо продуктивни майки.

0

Поредно нападение на кафява мечка в село Кладница беше регистрирано през последната седмица на месец юни, съобщи БНР. Животното е нападнало и унищожило четири пчелни кошера в пернишкото село,

Последни новини
0

Атмосферното налягане ще се задържи почти без промяна - малко по-високо от средното за месеца. Ще бъде слънчево, след обяд с купеста, над планинските райони от Западна и Централна България и

0

По принцип скакалците са насекоми, които често виждаме в градината, но рядко се намножават толкова, че да станат сериозен вредител по културите. Мароканският скакалец е видът,

0

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки

0

Продукти: 2 ч. чаши нискомаслено кисело мляко (1%), ако искате можете да използвате и айрян, 6 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, 1 вр.

0

Специалисти от Националната служба за съвети в земеделието и фермери от района на Троян присъстваха на демонстрация на иновативна технология за превенция от болести и неприятели и защита от

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Великобритания има само трима потенциални доставчици на 5G оборудване и технологии, включително китайския телекомуникационен гигант „Хуауей", и ограничаването им до два ще доведе до „по-слаба устойчивост и по-ниски стандарти за сигурност", се казва в заключение на Комисията за разузнаване и сигурност към британския Парламент.

Имаме екипите, които да се занимават и в трите посоки - риалити, сериал и игрален филм. Сериозно мислим поне за два от тези три варианта Това интервю е част от по-голям материал, озаглавен “Господари на сериалите” - “кавър стори” на новия брой на списание TREND, което ще е на пазара от понеделник.

От рокли на точки до такива, наподобяващи мъжки костюм - 2019 година обещаваше много и различни модни трендове, пише "Инсайдър". Някои от тях обаче се оказаха с "кратък срок на годност" и още в средата на годината се превърнаха в демоде. В началото на годината например, като че ли всеки имаше малки слънчеви очила.