Едно бащино семейство е за едновременно съешаване на 50 майки

24 юни 2019
Пчеларство
6498
Няма снимка
При добре изолиран пункт се определя едно бащино семейство за едновременно съешаване на 50 майки. За непълно изолираните - 4 за 50 майки, 6 за 100, 10 за 400, 20 за 800 и т.н.
 

Броят на бащините семейства зависи от количеството на майките, които ще се съешават едновременно, и от степента на изолация на пункта за съешаване от съседните пчелини, Промишленото производство на пчелни майки се състои в няколко дейности, информира доц. д-р Петър Ненчев от Тракийския университет - Стара Загора, на pchelar.net.

 Броят на семействата майкоотглеждачи зависи от количествота майки за отглеждане (плана), от технологията и от продължителността на производство, от количеството ларви, отглеждани от един майкоотглеждач, от процента на приемане и преживяемостта на придадените ларви за отглеждане и т.н.

Обикновено на семейство отглеждач се дават за едновременно отглеждане 20-30 ларви. От това количество се получават 15-20 качествени зрели маточници. При съешаване на майките с търтеите 10-15% от излюпилите се майки се загубват и загиват. Когато се планира броят на необходимите ларви, се приема, че от 100 при- дадени ларви за отглеждане реално се получават 30-40 плодни майки, т.е. за да се гарантира майкопроизводството, трябва да се дават за отглеждане три пъти повече ларви от необходимите плодни майки.

На всеки 5 семейства майкоотглеждачи се осигурява по 1 семейство, от което предварително се получава необходимото пчелно млечице, ако се прилагат такива методи (виж линка).

Необходимият брой нуклеусни семейства зависи от количеството майки за отглеждане, от продължителността на периода на майкопроизводство, както и от вида на нуклеуса. От всеки нуклеус за 15 дни може да се получи една плодна майка, т.е. 5-6 майки за сезон от 3 месеца. Тъй като част от майките не се излюпват или се загубват при съешаването с търтеите, от един нуклеус се планира за сезон да се получат 3-4 плодни пчелни майки.

Още от Пчеларство
0

Състояние на кошера без отваряне - съветите към пчеларите са на pchelar.eu. 1. Ако на преградната дъска има лазене, стрелкане една към друга, лутане без летеж - липса на майка 2.

0

И може да се свалят магазините, за да събират пчелите хранителни запаси за зимата Ако април е условният старт на пчеларската година, то би следвало юли да е нейният край.

0

Външният вид не е най-важният фактор за определяне качеството на пчелната майка. Освен ако майкопроизводителите не търсят цвета като фактор при продажбите.

0

0 Когато маточниците в производствена единица са прекалено много, това ще доведе до по-лошото им подхранване и отглеждане. А оттам и до по-малки и по-лошо продуктивни майки.

0

Поредно нападение на кафява мечка в село Кладница беше регистрирано през последната седмица на месец юни, съобщи БНР. Животното е нападнало и унищожило четири пчелни кошера в пернишкото село,

Последни новини
0

По принцип скакалците са насекоми, които често виждаме в градината, но рядко се намножават толкова, че да станат сериозен вредител по културите. Мароканският скакалец е видът,

0

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки

0

Продукти: 2 ч. чаши нискомаслено кисело мляко (1%), ако искате можете да използвате и айрян, 6 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, 1 вр.

0

Специалисти от Националната служба за съвети в земеделието и фермери от района на Троян присъстваха на демонстрация на иновативна технология за превенция от болести и неприятели и защита от

0

По време на вегетацията на дръвчетата, те се нуждаят от допълнителна храна, за да се развиват правилно. Листното хранене се явява допълнение към основното торене на овошките,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От рокли на точки до такива, наподобяващи мъжки костюм - 2019 година обещаваше много и различни модни трендове, пише "Инсайдър". Някои от тях обаче се оказаха с "кратък срок на годност" и още в средата на годината се превърнаха в демоде. В началото на годината например, като че ли всеки имаше малки слънчеви очила.

Радина Кърджилова и Деян Донков ще играят пиесата “Любовникът” Царево се превръща в морска столица на културата до края на месеца и ще събере край морето звездите на българския театър и именити художници в рамките на фестивала “Арт Поток”. Той се откри вчера и ще продължи до 30 юли. Форумът, който се организира за четвърто лято под патронажа на

Над 40° ще е във Франция, жега в България само в неделя и понеделник Европа ще бъде засегната от нова гореща вълна следващата седмица и температурите ще надвишат 40°. Тя обаче ще подмине България, като горещо ще е единствено в неделя и понеделник. Миналия месец екстремни жеги предизвикаха пожари в Испания, Франция и Германия.