В Украйна, в района на Лвов, се появи първата ферма за отглеждане на змии за месо, наречена "Західний равлик".

Фермата се намира в село Солонка. Там се отглеждат повече от 65 змии и смокообразни. Те растат до тригодишна възраст, когато според собствениците на стопанството стават ядливи. За растежа и развитието на животните те се хранят с прясна риба от рибни стопанства (една или повече риби на седмица), пъдпъдъчи яйца и се поят с малки дози мляко.

Според един от съсобствениците във фермата - Ирина Юскевич, тя не очаква, че месото на змията ще се превърне в масово ястие, но ще разчита на любителите на нещо екзотично. Домакинята веднага предупреждава, че цената на ястието ще бъде скъпа - от три до четири хиляди гривна (200-260 лв.) за средна порция. Също така, според нея, месото на една средноголяма змия може да нахрани трима души.

В допълнение, фермата мисли през следващите години да започне развъждане на охлюви, жаби, както и да отвори отделна ферма за скакалци. От последното можете да направите ценна храна за различни селскостопански животни. Жабите могат да привлекат своите известни фенове, французи или други ценители. А охлювите ще бъдат интересни за богати посетители или собственици на елитни ресторанти, фокусирани върху екзотиката.

За икономиката това е истински шанс да се реализира сериозна печалба за такъв скъп, макар и много опасен бизнес. Масово змиите сега се отглеждат във ферми в Далечния Изток, както и в Казахстан, Узбекистан, Тайланд, Франция, Австралия и в някои други страни. Там се отглеждат не само за месо, но и за получаване на ценна отрова, която лекува множество рани, тумори и други заболявания. Например в Австралия има обширно ранчо с 15 вида от тези влечуги, повечето от които са питони. В Тайланд има ферма с кралска кобра в Патая, която се използва за медицински цели, а също така предлага на посетителите супа от месо, кожени аксесоари и сувенири. И има още много такива примери. Но, въпреки голямата тенденция в чужбина, конкуренцията в тази област остава малка.