Използването на определени пластмасови изделия за еднократна употреба ще бъде забранено в Канада от 2021 г. Това съобщи в понеделник премиерът на страната Джъстин Трюдо.

"Ние предприемаме стъпка към забраната на токсичните пластмасови изделия за еднократна употреба от 2021 г. натам. Канадците очакват това от нас", каза той. Според Трюдо в някои провинции на страната вече са в сила забрани за определени видове пластмаси за еднократна употреба.

"Но ние се нуждаем от подход, който би засегнал всички региони", обясни канадският министър-председател. Той отбеляза, че този въпрос трябва да бъде обстойно обсъден с местните производители на пластмасови изделия, след което ще бъде съставен списък на забранените за употреба в Канада.

Предполага се, че забраната може да засегне по-специално найлоновите торби, съдовете за еднократна употреба, чинии, сламки. Освен това ще бъдат разработени закони, които ще направят производителите отговорни за неизползваните пластмасови отпадъци и ще увеличат броя на рециклираните пластмаси.

"Колкото по-рециклируема пластмаса, толкова по-добре за икономиката и околната среда", отбеляза Трюдо. На 1 януари 2018 г. в Монреал (Квебек), вторият по големина град в Канада (1,6 милиона жители), влезе в сила забраната за използване на найлонови торбички в търговията на дребно. Според кмета на мегаполиса експертите изчисляват, че жителите на Монреал преди забраната са използвали около 2 милиарда такива опаковки годишно, от които само 14% са били рециклирани. Днес забраните за найлонови торбички за еднократна употреба са въведени в шест общини в три канадски провинции - Алберта, Квебек и Манитоба. Властите в провинция Онтарио също обсъждат въпроса за пластмасите за еднократна употреба. Всяка година около 150 милиона тона пластмасови отпадъци се изхвърлят във водите на океаните. В Канада около 10% от всички пластмасови отпадъци се рециклират.