Ротавирусната инфекция и колибактериозата в свинефермата водят до значителни икономически загуби. Шансовете за възстановяване на болните животни са малки, лечението е скъпо и неефективно. Затова е важно да се вземат профилактични мерки.

Ролята на имунопрофилактиката на тези заболявания е да осигури формирането на имунитет при бременни свине за раждане на новородени прасета.

Имунитетът на прасенцата срещу колибацилоза и ротавирусна инфекция е пасивен - те го получават чрез майчината коластра, чиято интензивност е по-силна, колкото повече имуноглобулини се съдържат в свинете майки. Резорбцията на имуноглобулини от коластрата в червата на новородените прасета продължава 72 часа, но най-интензивна е през първия ден от раждането им.

Висока концентрация на имунни клетки в коластрата може да се получи само чрез имунизация на свинете майки. Оптималните условия за ваксинация са 5-2 седмици преди очакваното опрасване.

За да се предотврати навлизането на инфекция отвън, в свинефермите трябва да се зареждат само животни от благополучни стопанства. Всички внесени животни се държат в изолирани помещения и се изследват за ротавирусна инфекция в рамките на 30 дни след настаняването им.

Трябва да се организира изолирано отглеждане на млади животни от различни възрастови групи. Освен това не трябва да се допуска достъп на непознати в свинефермата. Помещенията, инвентарът, както и работните гащеризони и обувки на служителите, трябва редовно да се дезинфекцират.

В случай на заболяване болните животни се изолират незабавно.