След като забрани нелоялните търговски практики, ЕК представи третия елемент за подобряване на справедливостта във веригата за предлагане на храни чрез въвеждане на по-голяма прозрачност на цените по цялата верига. 

Комисията внесе предложение за регламент относно предоставянето на информация за определянето им.

С него се предвиждат изменения в регламента за изпълнение на нотифицирането на данни към ЕК. От разликите между  изкупните и крайните продажни цени ще може да се събира информация за посредническите разходи (като транспорт, застраховка, съхранение и др.) между продавача и купувача.

 Новите правила ще допълнят наскоро приетата директива на ЕС 2019/633 за нелоялните търговски практики, която вече овластява по-слабите участници във веригата.

Те отразяват и обществената подкрепа, която съществува в целия ЕС, за засилване ролята на земеделския производител в хранителната верига. Защото се отчита, че досега макар че има голямо количество информация за селскостопанските пазари (цени, обеми на производство, запаси и т.н.), почти няма пазарна информация за ключовите отношения между фермерите от една страна и преработвателите и търговците на дребно от друга. А тази асиметрия поставя земеделските стопани в значително неблагоприятно положение на пазара и подкопава доверието в справедливата търговия.

Предложените мерки обхващат секторите месо, яйца, млечни продукти, плодове и зеленчуци, полски култури, захар и зехтин.