Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

18 юни 2019
Растениевъдство
18675
Няма снимка
Проф. Иван Киряков (вляво) и представител на турска фурма са в полетата с пшеница на ДЗИ
1 2
 

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик

Галя Събева

Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.

Добивите ще бъдат от 300 до 800 кг/дка, прогнозираха учените от Добруджанския земеделски институт по време на традиционния открит ден, който събра фермери, учени и представители на агробизнеса.

Въпреки трудната година пшеницата успя да се стабилизира и всички са в очакване на жътвата. Дъждовете, които паднаха през месец май, дойдоха точно навреме. Ако бяха закъснели с още една седмица, просто нямаше да има посеви, заяви проф. Иван Киряков.

Според него посевите в момента са в отлично състояние, във фенофаза млечна зрялост. Има достатъчно влага, което предполага стабилизирането им и съответно добри добиви.

Те ще зависят обаче и от това кога е поникнала пшеницата - дали есента или през пролетта, до каква степен на различните места е братила, и дали засушаването през зимата не е довело до отпадане на продуктивни братя.

Така че добивите ще бъдат различни и ще са повлияни още и от приложената агротехника, и от типа селекция, категоричен е ученият.

Той казва, че засушаването точно по време на братене и начало на вретенене е по-опасно за сортовете с висока братимост. Важен е броят на класоносните стъбла на кв. метър, затова смята, че тези сортове ще дадат и 700-800 кг/дка на някои полета, но до 300-400 кг/дка на други ниви.

Селекцията на Добруджанския земеделски институт бе другата обсъждана тема от фермери и специалисти.

Тя е насочена предимно към сортове, осигуряващи добив от централния клас. Затова очакванията са при българската селекция добивите да бъдат по-стабилни.

Там, където пшеницата е поникнала още през есента, е успяла да се вкорени навреме и да понесе зимното и пролетното засушаване.

Ако земеделските стопани са си свършили навреме работата, добивите могат да стигнат до 800 кг/дка, но не навсякъде, предупреждава професорът.

Тази година при пшеницата са се появили и болести като кафява и жълта ръжда, и брашнеста мана.

Споредпроф. Киряков, който е специалист-фитопатолог, и самите ние помагаме за по-бързо и по-динамично развитие на тези процеси, като настаняваме сортове от западна селекция и всичките с устойчивост на една и съща основа.

Той припомня, че преди 5-6 години, когато навлезе западната селекция, тя беше много устойчива, но заемаше само около 1 млн. дка, докато българската - 9 млн. дка. Но с навлизането на западната селекция, популациите се промениха.

Устойчивостта не е постоянно понятие изтъкна още проф. Киряков.

Според него проблемът е и в това, че земеделските производители често започват да пръскат без значение дали има болести, или няма. Те не смогват да обиколят всички полета, и много често практикуват да пръскат превантивно, понякога и без посевите да се нуждаят от това.

Според фитопатолога много от тези болести всъщност са от абиотичен стрес.

Мисля, че е крайно време земеделските стопани да проумеят, че има работещи институти в България и да знаят, че те без заплащане могат да получат навременна информация. Ние не продаваме препарати, ние не сме заинтересовани, ние правим наука, казва още професорът.

Що се отнася до цените на зърното, те се определят от най-големите страни-производителки на пшеница в света -Украйна, Русия и Канада.

Тъй като жътвата у нас е две седмици преди останалите страни в Черноморския басейн, въпрос на решение е какво ще предприемат земеделските стопани у нас - дали да изчакват или веднага да продават зърното.

В Русия и Украйна се очакват много високи добиви, показват прогнозите на анализаторите, цитира ги проф. Киряков, а това неминуемо ще даде отражение върху цената на зърното.

У нас се очаква реколта от порядъка на 5 млн. тона

Дано да няма обилни валежи или градушки, защото от тук нататък те могат да създадат проблеми, изрази опасенията си ученият.

Прибирането в Добруджа ще започне малко по-късно от обичайното през юли. 1,3 млн. дка са площите с пшеница в областта. Жътвата на ечемика се очертава да стартира около 25 юни.

По време на традиционния открит ден бяха представени над 40 сорта зърнено-житни култури.

Базови семена се предлагат от 16 сорта обикновена зимна пшеница, 5 сорта твърда пшеница, 5 сорта тритикале, 2 сорта ечемик.

От няколко години българската пшеница набира сериозна популярност в съседни страни. Реализират се семена от мека, твърда пшеница и тритикале в Турция, където вече има български сортове, регистрирани в сортовата листа на южната ни съседка, каза директорът на ДЗИ доц. Илия Илиев.

Той уточни, че до 20% от семената там трябва да са купени от местни фирми.

Институтът продава там базови семена, регистрирани в сортовата листа на Турция, които после се размножават от турските фирми до С1 и С2 и така стигат до техните производители, дообясни директорът.

През миналата година са направени и първите стъпки, т.е. първите малки продажби и в съседна Гърция.

Търсенето в южните ни съседки е предимно на пшеница с високи хлебопекарни качества.

В института обясниха още, че днес тенденциите са към внедряване на нови технологии и същевременно обогатяване на селекцията, за да отговорят на съвременните изисквания на земеделските производители. Това каза проф. Елена Тодоровска от Селскостопанска академия, която също разгледа полетата с житни култури в Добруджанския институт.

Тя изтъкна, че науката и селекцията са в състояние да дадат необходимото на нашия пазар и на тези, които търсят качествено зърно. Обединявайки усилията на селекционерите, молекулярни биолози и с други колеги от БАН, ще можем да отговорим на тези изисквания и да издигнем селекцията на ново ниво, изтъкна още проф. Тодоровска.

Денят на отворени врати беше част от събитията, посветени на 90 г. от рождението на българския селекционер Тодор Рачински, създател на 22 сорта пшеница. Пръв оценява и използва световните селекционни постижения и ги въвежда у нас. Пръв създава и внедрява нискостъблени сортове пшеница с повишена продуктивност и висока устойчивост на полягане.

Използва нови генетични източници за устойчивост срещу болести и за повишаване на качеството на зърното. Благодарение на труда му българската селекция става фактор от световна величина. От 1963 г. до кончината си през 1980 г. е селекционер и директор на института.

Още от Растениевъдство
0

Целта е пренасочването на 1 трилион тона въглероден диоксид към почвата чрез финансиране на фермерите, използващи възстановяващи практики Боряна Плашкова През април тази година стойностите на

0

Падналите дъждове ще подпомогнат поникването на семената и развитието на есенните култури. Въпреки че се оказва, че количествата са недостатъчни, все пак са добра предпоставка за началното развитие

0

Изследванията, ръководени от университета Хериот-Ват, Единбург, ще помогнат на културите да се противопоставят на глобалното нагряване, съобщава PA Media

0

Чрез тях на растенията се осигурява леснодостъпна храна в първите критични фази от развитието им Ваня Велинска През последните години ясно се вижда, че неблагоприятните условия

0

Оранжерийните производители ще получат финансова подкрепа от 500 хил. лева за борба с вредителите по доматите. По схемата за компенсиране на разходите за контрол на доматен миниращ молец вече

Последни новини
0

През деня ще е предимно слънчево и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 6 и 11 градуса, в София - около 8 градуса, предаде БТА. Ще остане топло за периода и максималните температури ще

0

Продължителността на кучешката разходка зависи от породата и възрастта на кучето За спокойните, декоративни или възрастни кучета е достатъчна разходка да 1,5-2 часа дневно

0

По какво може да се установи липсата на майка в пчелното семейство през късна есен? Присъствието на тъpmeu в кошера през есента е сигурен признак за липса на майка в пчелното семейство

0

Най-хубавото на домашното фъстъчено масло е, че в него няма консерванти! Продукти: 2 ч. чаши обелени и препечени фъстъци, 3 суп. лъж. мед, 1/2 ч. лъж. сол, 3-4 суп. лъж

0

Ако засаждате нови дръвчета, много важно е да съобразите къде точно да ги разположите. Това, разбира се, се съобразява с вида на дръвчетата, както и с изискванията им.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Слабо земетресение е регистрирано край Ихтиман тази нощ. То е станало в 2.27 часа, съобщават от геофизичния институт към БАН, цитирани от NOVA. Земният трус е с магнитуд 2,8 по Рихтер. А дълбочината му е 16 километра. Епицентърът му е между селата Костадиново и

Жертвите на стрелбата в жилищна сграда в Чикаго станаха пет, след като ранена при стрелбата жена почина вчера от раните си, предаде Асошиейтед прес. Шестдесет и седем годишен мъж влязъл в събота вечерта в апартамента на съседите си и застрелял четирима души, които вечеряли. Според полицията стрелецът отишъл и на горния етаж

- Това домакинство оставя огромно богатство за поколенията - Чак през 2032 г. България може да получи такова домакинство - Около 20 млн. лева отидоха за събития - Остават два месеца и половина до приключване на европейската столица на културата в Пловдив. Успешна ли беше тя, г-н Тотев, и какво лично вие видяхте и преживяхте?