Най-големият руски производител на говеждо месо - агрохолдинг "Мираторг", е увеличил маточното поголовие месодайни крави от специализираната порода Абърдийн-Ангус в Брянска, Орловска, Калужка, Смоленска, Тулска и Калининградска области до 265 900 глави.

Руският агрохолдинг изгражда от нулата вертикално интегрирано производство на висококачествено говеждо месо. Ключов момент в производствената верига е маточното поголовие с висококачествена генетика, което дава поголовие за угояване, клане и месопреработка, както и ремонтни женски животни, с които се увеличава маточното стадо и за заместване на крави, бракувани по естествени причини.

Пълният производствен цикъл "крава-теле" е важно условие за икономическа ефективност: сформирайки здраво маточно поголовие, редовно произвеждащо потомство, компанията се спира купуването на животни от чужбина.

Тази година агрохолдингът планира да получи в своите ферми припроди от над 234 000 телета, което е с 21% повече от 2018 г. При възпроизводството на поголовието сес пазват високите стандарти на ветеринарен контрол, което гарантира отглеждането на здрави животни и като следствие - високо качество на крайния продукт.

Освен това агрохолдингът си сътрудничество с различни ферми и не само им доставя качествено маточно поголовие, но и ги обучава как да работят ефективно.

Това позволява месодайното животновъдство да се превърне в прилекателен за дребния и средния бизнес в Руската федерация с помощта на държавно подпомагане, коментират от пресслужбата на "Мираторг".