Филипините се огъват под тежестта на милиони излишни манго, след като необичайната метеорологична обстановка доведе до появата на по-голяма реколта.

"Сега има излишък от около 2 милиона килограма манго и това е само в Лусон", каза пред репортери секретарят по земеделието Емануел "Мани" Пинол.

Лусон е най-големият и най-населен от филипинския архипелаг от повече от 7000 острова, които в момента преживяват отклонения от времето на Ел Ниньо.

Ел Ниньо - промяна в моделите на вятъра, която се случва на всеки две до седем години, загрява Тихия океан. Това изпраща по-топлите течения във Филипините, което ги прави по-сухи и по-топли.

Пинол каза, че по-голямата реколта от манго е причинена от дългия сух период, причинен от Ел Ниньо, който е ускорил цъфтежа и плододаването през този сезон.

Той обяви поредица от мерки, за да се изядат плодовете преди да се развалят.

Това включва кампанията "Метро Манго", която включва десетки сергии за пресни плодове, предлагащи манго с отстъпка в Манила. Също така ще се проведат организирани от правителството уроци по готвене на манго и фестивал на мангото в средата на юни.

Цената за един килограм манго спадна до 20 филипински песо (около $0.40). Пинол каза, че се надява да се справи с един милион килограма пресни манго само през юни.