При бъдещия закон за борба с градушките

На 11 юни земеделският министър Десислава Танева се срещна с представители на Асоциацията на застрахователите, с фермерски бланшове и с Агенцията за борба с градушките, както обеща по време на втората среща на младите фермери в Пловдив.

Тя беше общо взето встъпителна, казаха участници, според които е решено, че на първо място трябва да се видят финансовите отчети и да се установят размерите на щетите по години, за да може да се разсъждава за принципите на бъдещия закон и споделеното финансиране.

Застрахователите, както и земеделските браншове, държат да се изработи и разгледа финансов анализ, който да посочи цифрите и съответно сумите, които ще трябва да се отделят от отделните засегнати страни.

Споделеното финансиране притеснява някои от ангажираните с борбата и бъдещите защитавани, защото ще е трудно да се поделят паричните им квоти.

Земеделските производители твърдят, че са готови да плащат, но да знаят, че ще бъдат защитени, а е ясно, че една част от тях няма да могат да попаднат под защитата с ракети поради различни обективни причини - заради урбанизирани зони или трасета на самолети.

Това веднага налага, според експертите, да присъства в закона и самолетният способ, на който ще могат да разчитат такива фермери.

Става ясно, че парите за услугата ще могат да бъдат събирани от земеделските производители с гаранция, само ако това става на базата на регистрирани земеделски стопани по СЕПП.

По последни данни тази година близо 100 хил. декара земеделски посеви бяха унищожени от градушки на 100%, но са много повече площите повредени на 70-80%, които също ще донесат на собствениците си стопроцентови загуби.

Министър Десислава Танева не скри пред нас амбицията си ведомството да се справи с дебата между агенция, застрахователи и стопани докрай и през януари 2020 г. страната ни да има приет закон за градушките.