Продукти (за блата): 5 яйца, 5 суп. лъж. захар, 5 суп. лъж. брашно
(за крема): 20 г желатин, 10-12 суп. лъж. вода, 300 г извара, 5 суп. лъж. пудра захар, 250 мл сладкарска сметана, праскови (пресни или от компот).
Приготвяне:
Блат: Разбийте яйцата, за да се получи хубав крем. Добавете захарта и разбийте още веднъж до побеляване на сместа. Прибавете пресятото брашно и внимателно разбъркайте с дървена лъжица. Прехвърлете във форма за печене и печете в предварително загрята фурна.
Оставете напълно да изстине, извадете от формата и разрежете на два блата.
Крем: Желатинът се накисва в студена вода. Разбийте сметаната до получаването на пищен крем. Добавете изварата и пудрата захар и отново разбийте. Желатинът се загрява, за да се разтвори напълно, и се добавя към крема. Прибавете прасковите, нарязани на малки кубчета. Оставете крема да изстива.
Върнете долния блат във формата. Когато кремът е достатъчно изстинал, изсипете го върху блата. Покрийте с втория блат и оставете сладкиша за 3-4 часа в хладилника. Когато го извадите, поръсете отгоре с пудра захар и разрежете.
Коментари