Продукти: 1 пиле (около 1 кг), 1 суп. лъж. хрян, 1,5 суп. лъж. пълномаслено кисело мляко, 1 суп. лъж. горчица, 1,5 суп. лъж. майонеза, 2 скилидки чесън, 0,5 ч. лъж. млян лют червен пипер, 0,5 ч. лъж. сладък червен пипер, сол на вкус, 2 щипки млян черен пипер, 400 г картофи (по желание).
Приготвяне: Подгответе всички продукти. Пилето е по-добре да е по-малко - до 1 кг. Можете да използвате хрян във всякакъв вид, дори и пресен корен.
Започваме с приготвянето на маринатата. В купа смесете майонезата, киселото мляко, горчицата и хрянът. Ако използвате пресен хрян, предварително трябва да го настържете. Добавете подправките - сол, млян черен пипер, сладкия и лют червен пипер. Чесънът се смачква и също се прибавя към маринатата. Разбъркайте добре.
Пилето се измива и подсушава. С помощта на остър нож, направете срез по гърдите. Обърнете птицата с разреза надолу и внимателно я начукайте, така че да се разтвори.
Прехвърлете подготвеното месо в плик за печене, където прибавяте и маринатата. Завържете плика и започнете с ръце да “масажирате” пилето, докато изцяло се покрие с хряновата паста. Оставете за поне 30 минути, за да може месото да си поеме от подправките.
Ако предпочитате да приготвяте едновременно основното ястие и гарнитурата, отворете плика и към маринованото пиле прибавете 4-6 картофа. Ако са пресни, достатъчно е да бъдат хубаво измити. Завържете плика и го поставете в огнеупорна тавичка. Печете в предварително загрята до 170 градуса фурна за 40-50 минути.
Готовото пиле се изважда от плика и се разрязва на порции. Пресните или задушени зеленчуци са чудесно допълнение към ястието.
Коментари