Заради сериозността на ситуацията в световен мащаб и липсата на ваксина срещу африканската чума по свинете, както и в отговор на запитвания на различни държави, Световната организация за здравеопазване на животните (OIE - World Organisation for Animal Health) стартира глобална инициатива за борба с африканската чума по свинете. Целта е установяване на контрол над смъртоносното за свинете заболяване, подготвителна работа и минимизиране на негативното въздействие върху здравето на свинете, тяхното отглеждане и международния търговски оборот.

Ще бъде използван механизмът GF-TAD (Глобален механизъм за борба с трансграничните болести по животните) за създаване, усъвършенстване и хармонинизиране на партньорството и координацията на национално, регионално и международно равнище.

Близките месеци OIE в сътрудничество с ФАО ще въведе програма на работа, разработена въз основа на съществуващите регионални инициативи.

OIE призовава влизащите в състава й държави да внедрят стандартите и практиките за ефективно противодействие на АЧС и в частност чрез:

- програми за недопускане, ранно откриване и лечение, както и за компенсационни политики;

- мерки за биосигурност;

- проследяване на свинете и контрол на движението им;

- ефективен държавен мониторинг;

- мениджмънт на популацията на дивите свине;

- клане на животните в съответствие с правилата на хуманно отношение към животните и безопасно рециклиране на контаминирани продукти от животновъдството;

- засилване на сътрудничеството между представителите на индустрията и между отделните държави;

- програми за постоянно обучение и повишаване на информираността.

В началото на годината OIE започна провеждането на информационно-образователната кампания "АЧС убива свинете".