На 12 юни се отбелязва Световният ден срещу детския труд.

 По света около 152 милиона деца работят принудително. Всеки 7 от 10 тях са на полето.  Това сочат данните на  на Международната организация по труда. 

В тази връзка от Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ напомнят, че Българското законодателство е напълно синхронизирано с международното относно защитата на децата от полагане на труд.

Непълнолетните могат да полагат труд само срещу разрешение от Инспекцията по труда. За тях е предвиден 7-часов работен ден, забрана за полагане на нощен и извънреден труд. Предвид факта, че според Конституцията у нас образованието е задължително до 16 г., е регламентирано, че под тази възраст детският труд е забранен. 

През последните години нараства наемането на непълнолетни лица. Процедурата за тяхното наемане е улеснена, работодателят може да подава искания и да получава разрешения по електронен път. По електронен път могат да бъдат получени и разрешенията. 

Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда е престъпление и се преследва по Наказателния кодекс.